De la campanii de calomnie și cenzură până la presiunea financiară și hărțuirea legală, guvernele iliberale și autoritare pun o presiune enormă pe mass-media independentă. Cum pot rămâne viabile financiar organizațiile de presă și mai ales capabile să-și facă treaba?
Conferința IPI „Modeling Journalism and the Business Under Pressure”, moderată de Dávid Tvrdoň, specialist în creșterea și păstrarea abonamentelor la Petit Press din Slovacia, a reunit jurnaliști și profesioniști media din Nigeria, Georgia, Myanmar și India pentru a explora modul în care jurnaliștii pot valorifica inovația și diverse modele de finanțare pentru a face față presiunii guvernamentale.
The Caravan, un site de investigații din India, țară care se confruntă cu un declin semnificativ al libertății presei în regimul primului ministru Narendra Modi, a atins sustenabilitatea financiară prin veniturile de la cititori. „Câștigarea de bani din publicitate nu s-a întâmplat niciodată, din cauza ramificațiilor politice. În primii opt ani, revista a avut pierderi mari până când am introdus un paywall digital”, a explicat editorul The Caravan, Ananth Nath. Deși extinderea bazei de abonați este esențială, obiectivul principal rămâne păstrarea celor existenți.
Finanțare din partea donatorilor
În Nigeria, deși multe publicații au introdus modele de abonament, nu este încă clar dacă veniturile cititorilor pot servi ca sursă principală de venit pentru piața media de știri a țării. Potrivit lui Motunrayo Alaka, directorul executiv și CEO al Centrului Wole Soyinka pentru Jurnalism de Investigație, abonamentele tind să fie mai eficiente pentru publicațiile de nișă, cu conținut foarte specializat. În același timp, acesta a subliniat că finanțarea din partea donatorilor, care servește drept sursă principală de venit pentru mass-media independentă din Nigeria, nu reușește să asigure sustenabilitatea pe termen lung a presei: „Organismele media sunt foarte dornice, iar spațiul media este destul de robust. Cu toate acestea, există un decalaj în resursele disponibile”, a spus ea.
Susținuți de cititori
În ciuda unui mediu extrem de ostil pentru jurnalismul liber după lovitura militară din 2021, mass-media independentă din Myanmar nu numai că a reușit să supraviețuiască, dar a reușit și să construiască modele de afaceri durabile în timp ce operează din exil. „Deși am început ca o publicație finanțată de donatori, acum primim o mulțime de donații de la cititori, chiar și mii de dolari zilnic. În țara noastră, dorim să obținem o democrație cu drepturi depline. Asta înseamnă că mulți oameni citesc și cer știri serioase”, a spus Swe Win, redactorul șef al Myanmar Now, citat de ipi.media. Cu o audiență de câteva milioane de cititori pe lună, dintre care majoritatea au între 25 și 34 de ani, există un potențial imens pentru creșterea afacerii, susține Win.
Milioane de vizitatori unici
Disponibilitatea de a plăti pentru conținut digital este scăzută în Georgia, o țară cu o populație de trei milioane de locuitori și unde presiunea asupra mass-media independente este în creștere. „Luptăm pentru supraviețuire”, spune Irma Dimitradze, de la Netgazeti & Batumelebi. Lansat în 2001, Batumelebi, un post de știri local, și organizația sa soră, Netgazeti, sunt finanțate în principal de donatori. În timp ce veniturile lui Batumelebi erau odinioară din publicitate, de la războiul ruso-georgian din 2008, ofertele de publicitate au secat, iar cererea de conținut tipărit a scăzut. Din cauza presiunii politice și a polarizării mass-media, companiile au ezitat să facă publicitate în mass-media independente, a explicat Dimitradze.
În ciuda scăderii veniturilor, Batumelebi & Netgazeti rămâne unul dintre cele mai populare site-uri de știri independente din țară. Potrivit lui Dimitradze, în ultimele trei luni, site-ul a atras peste 1,2 milioane de vizitatori unici. Până acum, Batumelebi a desfășurat o campanie de crowdfunding, dar s-a abținut să introducă un abonament. (redacția UZPR)
Foto: Mario Calvo/Unsplash