Mai mult de 150 de situri culturale au fost parţial sau total distruse în aproape patru luni de război în Ucraina, a anunţat UNESCO, citată de AFP. „Conform verificărilor efectuate de experţii săi, 152 de situri culturale au fost distruse parţial sau total din cauza luptelor, între care 70 de clădiri religioase, 30 de clădiri istorice, 18 centre culturale, 15 monumente, 12 muzee şi 7 biblioteci”, a precizat UNESCO, într-un comunicat.
Trei regiuni au concentrat trei sferturi din pagube după 24 februarie, data începerii invaziei ruse: Doneţk (45 de situri afectate), Harkov (40) şi Kiev (26), a precizat organizaţia ONU. „Aceste atacuri repetate asupra siturilor culturale ucrainene trebuie să înceteze”, a declarat Audrey Azoulay, directoarea generală a UNESCO. „Patrimoniul cultural, sub toate formele sale, nu ar trebui în niciun fel vizat”, a mai spus ea.
La mijlocul lunii aprilie, Lazare Eloundou Assomo, directorul Centrului Patrimoniului Mondial UNESCO, raportase deja aproximativ o sută de situri avariate sau distruse, inclusiv „monumente istorice, unele (datând) din secolele al XI-lea, al XII-lea şi altele din epoca sovietică”. „Au fost avariate, de asemenea, biserici, catedrale, cu obiecte liturgice unice, teatre, precum cel din Mariupol, biblioteci şi alte clădiri de arhive, monumente construite spre gloria istoriei Ucrainei”, a spus el, calificând aceste distrugeri drept „dramatice”.
Semnatarii Convenţiei de la Haga din 1954 Ucraina şi Rusia au obligaţia de a proteja patrimoniul cultural în caz de conflict armat, a reamintit Audrey Azoulay.
Cele şapte situri ucrainene din Patrimoniul Mondial UNESCO nu au fost avariate până în prezent, a precizat organismul ONU.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.roPeste 150 de situri culturale au fost parţial sau total distruse în Ucraina
Articole recente
- Vizita „privată, liniștită și discretă” a Regelui Charles al III-lea. Odihnă și recuperare în Transilvania strămoșilor săi
- Alexandru P. Rusu – între Macbeth-ul shakespearian și frumusețea inedită a vieții sale artistice
- Date ONU. Amenințări la adresa copiilor
- Petre Țuțea – elev, student și publicist la Cluj în anii `20
- Inteligența artificială – acest Pinocchio magnific și amenințător
- CalMatters specializează elevii, studenții și… profesorii de jurnalism
- Încă un jurnalist condamnat la închisoare în Belarus
- Crime, procese, exil. Jurnalism sub teroare în America de Sud
- Nordic AI in Media Summit: „AI care creează conținut ridică ștacheta pentru producția jurnalistică reală”
Contact
SEDIUL CENTRALBd. Gral. Gheorghe Magheru nr. 28-30, Sector 1, Bucureşti, Cod poștal: 010336, Oficiu Poştal 22
Telefon fix: 021.317.92.25
Telefon mobil: 0746.137.911 / 0746.137.914
Telefon legitimații: 0743.394.000
Telefon contabilitate: 0746.137.913
Fax: 021.313.06.72
Program de lucru:
LUNI – JOI 10.00 – 17.00
E-mail:
secretariat@uzp.org.ro
contact@uzp.org.ro
comunicare@uzp.org.ro
radiouzpr@uzp.org.ro
revista@uzp.org.ro
comisiadeatestare@uzp.org.ro
joda@uzp.org.ro
editura@uzp.org.ro