◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.04.2024

Jurnalistul român în sărbătoare

Au trecut cinci ani de la inițiativa legislativă propusă de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) în Parlament, prezidată de Doru Dinu Glăvan, pentru consacrarea legislativă a profesiei de jurnalist. Refuzăm să identificăm vreun motiv de a crede că autoritatea publică cu rol legislativ vede imaginea unui stat modern lipsită de recunoașterea statutului profesional al jurnalismului. 

Elementele cheie ale dialogului dintre UZPR și Parlament rămân consensul și parteneriatul. Consensul vizează recunoașterea de către ambele tabere a zilei de 28 iunie drept Ziua Jurnalistului Român și angajarea acestora în stimularea dinamicii interacțiunii dialogale, axate pe două condiții de principiu: libertatea și toleranța. Parteneriatul se referă la interesele ambelor părți, fără de care cooperarea și coordonarea pozițiilor și acțiunilor acestora nu pot exista. 

Iată de ce, oamenii de presă români, împrăștiați în toate colțurile lumii, celebrează unitatea şi libertatea presei și a jurnalistului, valori care merită cinstite într-o zi anume, ziua de 28 iunie, Ziua Jurnalistului Român. E drept, încă nu este adoptată oficial.  

28 iunie marchează în primul rând sărbătoarea jurnaliștilor români de pretutindeni, aduși laolaltă în cuget și simțiri. Pentru aceștia, această zi este și un prilej de a-l rememora și de a-l cinsti pe Mihai Eminescu, care în anul 1883 avea să petreacă ultima zi la Timpul, unde era prim-redactor. Eminescu rămâne simbolul presei românești și prim contribuitor la formarea ideii de libertate a jurnalistului. Iată de ce, Ziua Jurnalistului Român este momentul în care reflectăm la momentele pe care le traversăm împreună, indiferent cât de tensionat este climatul în care trăim și profesăm.  

Sub deviza Trecutul în oglinda viitorului!, desprinsă din complexitatea mediumnică eminesciană, urez jurnaliștilor români La mulţi ani, putere de muncă, inspirație și curaj!

Daniela Gîfu / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *