◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro22.06.2024

Manipularea cetățenilor,
un mod de viață

Nu există zi lăsată de Dumnezeu în care oamenii să nu fie manipulați sau, cel puțin, să se încerce manipularea acestora. Manipulare făcută pe toate canalele de către tot felul de persoane, oficiale sau neoficiale. Astăzi, pentru a putea face față valului de informații și pentru a putea distinge între informațiile manipulatoare și cele reale, este nevoie de multă documentare și de putere de discernere a informațiilor recepționate, dar pentru asta avem nevoie ca cetățeanul de rând să fie cât mai educat. Și așa nu putem fi specialiști în toate domeniile, totuși educația este prima condiție în combaterea manipulării. De exemplu, angajații sunt manipulați cum că munca lor este mult mai impozitată decât capitalul. Așa să fie oare? Impozitul pe salariu este de 10%, de fapt în realitate este de 6,5%, pentru că din total venituri se scade 35%, contibuții la pensii (25%) și contribuții la sănătate (10%), pe când impozitul pe profit este de 16%, plus 8% impozit pe dividende, ca să ajungă banii în buzunarul acționarilor, deci un total de 24%. Manipularea vine din aceea că angajaților li se spune că plătesc impozit de peste 40%, adică se pun la socoteală și contribuțiile la pensie și sănătate, ceea ce este total fals, pentru că este o diferență majoră între contribuții, impozite și taxe. În schimbul contribuțiilor se primește ceva, respectiv pensie și tratament gratuit în sistemul de sănătate, sau cel puțin așa ar trebui. Impozitul pe salariu este o prelevare din ceea ce câștigi, fără niciun fel de contraprestație, așa cum este și impozitul pe profit sau pe dividende pentru acționari, așadar aceste impozite trebuie comparate. În fine, taxa este o obligație pe care o achiți pentru serviciile puse la dispoziție de către stat, cum ar fi, de exemplu, taxa de timbru, taxa de afișaj, taxa de drum etc., indiferent că ai sau nu ai venituri. Și uite așa, cetățeanul este manipulat. Manipularea se mai face și prin alte metode: prin omisiune, adică atunci când nu se spune tot adevărul, iar cetățeanul este indus în eroare sau prin utilizarea intenționată a expresiilor ambigui sau alăturarea unor cuvinte contrare, cum ar fi, de exemplu ,,creștere negativă”, când s-ar putea spune foarte clar scădere.

Vestea bună este că de noi depinde dacă ne lăsăm sau nu manipulați, de noi depinde să ne informăm din mai multe surse și coroborând cele aflate să putem discerne între fals și adevăr, iar după ce suntem covinși de adevăr putem alege, fiecare după ce preferă: câștig material, pe termen scurt sau un altfel de câștig, dar pe termen lung.

 

Alexandru Tamba

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *