◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.06.2024

Dublă lansare de carte la Festivalul Internațional Shakespeare

Sâmbătă, 25 mai 2024, în foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, a avut loc un eveniment editorial de înaltă ținută artistică, prilejuit de lansarea a două cărți apărute la Editura Didactică și Pedagogică. 

Prof. univ. dr Corneliu Dumitriu a prezentat publicului „Teatrul lui Shakespeare” , carte tipărită în ediție limitată de 100 de exemplare numerotate și cu semnătura autorului. Între coperțile impresionantului volum s-au adunat 30 de ani de cercetare meticuloasă a operei teatrale a lui William Shakespeare, cele 952 de pagini cuprinzând analize și comentarii referitoare la tragedii, comedii și piese istorice, alături de trei studii de caz și un dicționar al personajelor. „Se poate discuta despre acuratețea analizelor publicate în acest volum, unele mai reușite, poate altele mai puțin, dar un lucru este cert: cartea face referințe la întreaga operă teatrală shakespeareană, fără nici o omisiune”, a afirmat autorul acestui impresionant manual de istoria artei teatrale.

A doua lansare de carte, doar în ordine cronologică, dar la fel de însemnată ca prima, a fost albumul „Cu Emil Boroghină la pas în parcul Nicolae Romanescu”, semnat de prof. Silviu Cristian Mirescu. Mânuind cu îndemânare și deopotrivă mare atenție aparatul de fotografiat, autorul a realizat un veritabil document fotografic al omului de teatru Emil Boroghină, autentic simbol al culturii craiovene. În urma numeroaselor plimbări prin parcul-simbol al Craiovei, făcute în cele patru anotimpuri ale anului, au rezultat sute de imagini, printre care se regăsesc câteva admirabile portrete care, alături de textul unor interviuri acordate de-a lungul anilor, conturează extraordinara personalitate a celui ce a pus în scenă uimitorul Festival Internațional Shakespeare. „Eu sunt legat sufletește de Teatrul Național din Craiova, de Emil Boroghină iar faptul că am reușit să realizez acest proiect este pentru mine o mare împlinire”, a mărturisit artistul fotograf Silviu Cristian Mirescu, membru AAFR. 

Deși aflat pe înaltele culmi ale creației artistice, maestrul Boroghină  a rămas un om cu picioarele pe pământ, fără să fi uitat de unde vine și cine este. Un om care scrie cu har și dăruire istoria artei teatrale românești.

În perioada 16-26 mai 2024, la Craiova s-a desfășurat cea de-a 14-a ediție a Festivalului Internațional Shakespeare, eveniment ce a marcat împlinirea a 30 de ani de la fondarea lui de către maestrul Emil Boroghină. Treizeci de spectacole regizate, printre alții, de renumiții Robert Wilson, Peter Brook, Declan Donnellan sau Robert Lepage au fost prezentate pe scenele a 7 săli de spectacole din Craiova, la care     s-au adăugat reprezentații în 30 de spații convenționale și neconvenționale din parcuri, piețe și străzi. Pentru a avea o imagine a dimensiunii acestui inedit festival internațional, să amintim că de-a lungul a 11 zile de festival spiritul shakespearian a fost prezent în peste 300 de evenimente: spectacole, concerte, expoziții, parade, sesiuni de comunicări, conferințe, lansări de carte și ateliere teatrale studențești.    

 

                                                                                                                                                              Eugen Negrea/UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *