◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

OAMENI ȘI FAPTE DE MARE ISPRAVĂ ÎN ANUL CENTENAR AL MARII UNIRI

În acest an al Centenarului Marii Uniri orașul Roman (numele lui Roman Mușat) a găzduit reuniunile anuale ale celor două societăți de istorie a medicinei (a 47-a reuniune națională) şi respectiv a farmaciei, (a 27-a reuniune națională) dedicate participării şi contribuțiilor eroilor în halate albe.
Este pentru a treia oară când acest oraș este organizator și datorăm această ediție inimosului medic chirurg dr. Dan Gabriel Arvătescu, organizator impecabil al reuniunilor, făcând și de această dată dovada inegalabilei ospitalități moldovenești.
Numărul mare de participanți, au fost atrași fără îndoială de semnificația specială a sărbătoririi, încercând să fie trecute în revistă momente din acest trecut dramatic, dar și glorios prin devotamentul celor care au luptat pe front, dar și în spatele lui, cu dragoste de țară și total spirit de sacrificiu.
Deschiderea conferințelor a fost onorată de primarul actual al municipiului, de fostul primar în trei legislații și actual deputat liberal, de directorul spitalului, profesorul dr. Nicolae Marcu, președinte al Societății pentru Istoria Medicinei și dr.Dan Gabriel Arvătescu, președinte al Filialei Roman, cu 65 de comunicări în 6 secțiuni și 12 postere în două secțiuni care arată interesul participanților și serioasa implicare în tratarea unor multiple aspecte, legate nu doar de istoricul medical și farmaceutic, dar și de situații actuale ale medicinei și farmaciei.
Trebuie menționată pregătirea cu totul excepțională a Filialei de Istoria Medicinei din Roman prin editarea volumului de abstracte, programul conferinței, tipărit îngrijit cu imaginea de epocă a unei stampe, dar și volumul cu aceeași copertă conținând povestiri reale privind dezvoltarea sub aspect medical al orașului Roman.
Istoria prezentată de dr. Dan Gabriel Arvătescu cu o bogată bibliografie din istoria medicinei în România se concentrează pe evenimentele care au marcat Romanul – urbe la întretăierea drumurilor de la nord spre sud și de la est spre vest, o comunitate multietnică, multiculturală și confesională, vădind însă un atașament cu totul special pentru dezvoltarea sistemului medical, pentru construirea unui spital în anul 1880, prin prezența unor medici de înaltă faimă, absolvenți ai unor universități străine: Viena, Paris, Bruxelles, Iași şi București.
Ceea ce însă a fost remarcabil a fost angajarea voluntară a romașcanilor în a se organiza și participa prin voluntariat la funcționarea spitalelor militare din Roman, românești și deopotrivă străine, engleze, franceze americane. Participarea marilor medici, precum Ion Cantacuzino, care a impus vaccinarea armatei, disciplina introdusă, sacrificiul medicilor și a personalului auxiliar au permis Victoria, fiind un act de onoare, de recunoștință aducerea unui omagiu celor care au făcut posibilă această victorie, o lecție civică de profundă valoare și însemnătate pentru posteritate.
Nu aș putea trece cu vederea faptul că acel prim spital, ridicat după planurile unui architect, era în acea vreme, a celei de a doua jumătăți a secolului al XIX –lea un adevărat palat, care ținea de Epitropia Sf. Spiridon, aflat lângă Biserica Precista Mare, nu departe de Arhiepiscopia Romanului și Iașului.
Să te afli pe meleagurile Moldovei în apropierea locurilor în care s-au desfășurat cele mai mari bătălii de la Mărășești, Oituz şi Mărăști, să afli că cei printre care te afli sunt descendenții acelor eroi care s-au constituit în Regimentul 14 Dorobanți (cu un batalion format numai din Romașcani), când primul tren de răniți a ajuns în Gara Roman la 5 octombrie 1877 în spitalul condus de chirurgul Mihail Burada, înființând apoi un spital pentru front “Virtutea Militară”, finanțat și susținut de cetățenii orașului în frunte cu bravul prefect Constantin Brăescu este onorant. În programul social era și vizita la Muzeul Medicinei din Roman, casa doctorului Nicolae Fălcoianu, apreciat pentru măiestria de chirurg, deopotrivă la Paris și Iași unde era chemat adeseori, magician al bisturiului, om bonom cu zâmbetul și generoasa disponibilitate de a o lua mereu de la început, după cum o cereau vremurile….asemeni artiștilor la fel și medicii chirurgi cărora le încredințăm trupul, la necaz de boală ei sunt hărăzuiți de Cel de Sus cu darul vindecării și lor li se cuvine cinstire și înaltă prețuire pentru că prin arta meșteșugului lor grijesc viața, supremul dar.
Am părăsit meleagurile Romanului, trecând pe la Văratec și pe la Mânăstirea Neamțului, neocolind nici casa în care a creat spre sfârșitul vieții marele scriitor Mihail Sadoveanu. Aproape de schitul Vovidenia ne-am încărcat sufletul de magia acelor plaiuri, am trecut prin sate cu oameni gospodari și harnici, prin acest pelerinaj fiind mai bogați sufletește, prin istoria glorioasă a neamului nostru, cu oameni înflăcărați de nobile pasiuni profesionale dar deopotrivă înalte conștiințe civice. Fie-le binecuvântată amintirea!
Prinos de mulțumire Filialei de Istoria Medicinei din Roman și doctorului Dan Gabriel Arvătescu !

Clementina Timuş / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *