◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

Revista „Eminesciana”
– 146 de pagini de cultură românească

Înființată în ianuarie 2017, „Eminesciana. Revista eternului frumos” (redactor-șef, Mirela Tolbaru, coordonator literar, Vasilisa Lazăr, redactor artistic, Ecaterina Mihai și realizator, graficianul Mihai Cătrună) apare, din 2020, sub egida UZPR, fiind încă una din publicațiile culturale bucureștene importante, afiliate Presei Culturale din UZPR. Răspândită deopotrivă în mediile locale, ca și în diaspora (redactor pentru Diaspora fiind jurnalista Gabriela Răuca, de la Radio-Pro Diaspora, cu sediul la Viena) revista promovează prin creații literare, dar și prin  cronici, comentarii științifice, despre artă, muzică și natură, un stil de viață sănătos, o atitudine pozitivă față de fenomenul artistic românesc, fiind adresată cu prioritate tinerilor creatori din toate domeniile artei. Putem spune că prin profilul inedit, prin tiparul de înaltă calitate, ca și prin grafica deosebită, marca Mihai Cătrună, „Eminesciana” este la ora actuală una dintre revistele culturale cele mai serioase de la noi, fiind cu totul rodul unei inițiative private a unui grup de jurnaliști și artiști plastici, majoritatea membri ai UZPR, dedicați fenomenului cultural și artei plastice de calitate.

Cel mai recent număr al Revistei (1/30/2024) reunește, pe parcursul a  146 de pagini bogat ilustrate, alb/negru și color,  nu mai puțin decât 76 de colaboratori din țară și din străinătate, de la debutanți,  la critici și comentatori consacrați, mulți dintre ei membri ai Filialei Presa Culturală, cu totul o adevărată generație care au pus, în slujba „eternului frumos”, toată arta și inspirația lor. Semnalăm, din bogatul sumar, investigațiile literar-istorice ale publicistului Dan Toma Dulciu, în prezent stabilit la Viena, despre „Neamul Emineștilor”, o cercetare arhivistică de excepție în Arhivele și cimitirele vieneze,  pe urma fraților lui Eminescu, și a urmașilor acestora, care au trăit, iar apoi au fost înmormântați în capitala Austriei. În  aceelași perimetru publicistic se situează și studiile lui Mihai Iosub, despre „Primul volum de „Poesii” al lui Mihai Eminescu, 1883-2023”,  sau eseul „Eminescu, genomul divin al poporului român”, de criticul și filosoful Narcis Zărnescu. Mai putem citi, de asemenea, cronici literare, între care aceea semnată de Evelyne Maria Croitoru (despre cel mai recent roman, „Neîndemânatic de viu”,  al posibilului candidat la șefia USR, scriitorul Varujan Vosganian), „Însemnările” istoricului  lui Ionel Novac despre „Anul internațional Urmuz” (140 de ani de la naștere și 100 de ani de la moarte), apoi comentarii  despre pictura lui Valentin Tănase, cronici de expoziție semnate de publiciștii Marian Nencescu, Silvan G. Escu și Octavia Crăciun, „Paginile Diasporei”, de Gabriela Răuca, un „Medalion” plastic dedicat pictoriței Ecaterina Mihai, și, de asemenea foarte multă poezie, de la debutanți, la „veterani” ai scrisului precum poetul Liviu Zamfirescu.

Apariție de excepție în peisajul publicistic actual, deschisă cu deosebire tinerilor creatori  Revista „Eminesciana” îndeplinește azi rolul de „purtător de cuvânt” al artiștilor neafiliați, dar cu atât mai îndreptățiți la povara celebrității.

                                       Marian Nencescu

Un comentariu pentru “Revista „Eminesciana”
– 146 de pagini de cultură românească

  1. Felicitări! Revista Eminesciana, este o revistă de cultură, artă și promovarea tinerelor talente pe lângă seniori. Farmecul ei este aparte, pentru că, paleta publicațiilor este diversă, mult talent poetic și documentar, dar mai ales grafică și artă picturală. O Revistă a eternului frumos cum o definește fondatorul ei, graficianul Mihai Cătrună , un artist pin de talent grafic și editorial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *