◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro04.05.2024

Marile corporații înregistrează profituri record, dar acestea merg către… acționari și directori

Corporațiile cu sediul în SUA fac profituri mai mari decât oricând, dar pun acești bani înapoi în buzunarele acționarilor – plățile de dividende către acționari de către companiile din S&P 500 au atins un nou record în 2023, iar acest număr este prevăzut să crească în 2024, potrivit datelor CME Group, citate de CNN.

Cele mai mari 200 de companii cotate la bursă din SUA au înregistrat profituri nete combinate care s-au ridicat la 1,25 trilioane de dolari în 2022, un câștig de 63% față de 2018; aproximativ 90% –  1,1 trilioane de dolari – din acel profit a mers către acționari, prin răscumpărări de acțiuni și plăți de dividende, arată noile cercetări ale organizației Oxfam International. Pentru unele dintre aceste companii, raportul mediu de salariu CEO-lucrător este acum peste 1.500 la 1, a constatat confederația nonprofit.

Criticii afirmă că aceste abordări le permit directorilor foarte bogați să manipuleze piețele în timp ce conduc profiturile corporative către ei înșiși în loc de muncitori. Corporațiile răspund că folosesc răscumpărări de acțiuni pentru a distribui eficient capitalul în exces…

 

Evită cu succes impozitarea

Într-un raport compilat folosind date disponibile public, Oxfam a susținut că cele mai mari firme din SUA au consolidat, în același timp, inegalitatea la locul de muncă, acordând prioritate răscumpărărilor și sporurilor de dividende în fața bunăstării propriilor angajați. „Acum aveți opt miliardari care dețin ceea ce deține jumătate din populație și probabil că vom vedea un trilionar în următorul deceniu. Acestea sunt doar cifre incredibile, care indică faptul că ne aflăm într-o nouă Epocă de Aur”, a declarat Irit Tamir, director în cadrul Oxfam America (potrivit organizației, cei mai bogați opt oameni din lume la un loc au o bogăție mai mare decât cei mai săraci 50%).

Pe de altă parte, potrivit edition.cnn.com, președintele Joe Biden, în propunerile sale de buget pentru 2025, i-a vizat pe cei mai bogați americani și a schițat planul pentru o taxă de 25% asupra celor cu avere de peste 100 de milioane de dolari. „Niciun miliardar nu ar trebui să plătească o cotă de impozitare mai mică decât un profesor, un lucrător de salubritate, o asistentă”, a spus Biden în discursul său privind starea Uniunii din 7 martie.și asta pentru că, potrivit unei analize recente a Institutului pentru Studii Politice și Americans for Tax Fairness, corporațiile reușesc și să evite cote mari de impozitare. Analiza a constatat că directorii unor companii mari din SUA au câștigat mai mulți bani între 2018 și 2022 decât au plătit… afacerile lor în taxe federale. Concret, studiul Oxfam a constatat că, în medie, companiile farmaceutice au plătit doar 11,6% din taxe în 2022. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *