◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.04.2024

Din activitatea Filialei „Valeriu Braniște” – Timiș a UZPR. Eterna pomenire a înaintașilor cu valoare de patrimoniu cultural

În ziua „Bunei vestiri” membrii Filialei UZPR „Valeriu Braniște” din Timișoara au ales să omagieze înaintași ai culturii bănățene, care și-au înălțat sufletul la Cer în luna martie, la date apropiate: Aurel TURCUȘ (03.08.1943- 26.03.2012), Ioachim MILOIA (03.05.1897 – 25.03.1940) și Mariana GURZA (02.10.1955-26.03.2021).

După o scurtă introducere, moderatorul evenimentului, conf. univ. dr. Ioan DAVID – președintele Filialei, a propus păstrarea unui moment de reculegere, adăugând la lista celor patru comemorați și numele celui mai recent plecat dintre noi, Nicolae MANOLESCU (27.11.1939 – 23.03.2024), „cel mai important critic și istoric literar român de după Al Doilea Război Mondial”, așa cum a apreciat scriitorul timișorean Mircea Mihăieș.

Timp de mai bine de 2 ore s-au făcut prezentări, proiecții de filme documentare și s-au purtat discuții, despre fiecare în parte și de unele legături între cei omagiați, mai mult sau mai puțin cunoscute.

Prezentarea generică din debut, bazată pe imagini și considerații generale, a deschis inima și mintea celor prezenți, care s-au antrenat în intervenții, care mai de care mai interesante. Pentru dinamica manifestării, un rol excepțional au avut cele două filme documentare expuse de către jurnalistul Victor POPA, reputat reporter și regizor, cu doctorat în estetică, realizator și păstrător a unei impresionante arhive personale, care cuprinde sute de mărturii filmate despre istoria locului, adunate în peste 5 decenii de activitate.

Evocarea personalității cultural-bănățene, a celui care a fost poetul și publicistul Aurel TURCUȘ, a fost realizată printr-o combinație interesantă de date, imagini și aprecieri, de mare valoare fiind LAUDATIO adus de unul dintre recunoscătorii săi discipoli, Conf. univ. dr. Tiberiu CIOBANU – Membru de onoare al Academiei Pontificale Internaționale Mariane de la Vatican. În semn de înaltă prețuire, autorul a considerat necesar ca „viitorimea să nu-l dea uitării ci să-i acorde un binemeritat loc în „cartea de aur” a personalităților ce au trăit și activat în această parte de țară românească”.

Pentru că Aurel Turcuș și-a dedicat mulți ani cercetării și publicării unor materiale de o inestimabilă valoare asupra vieții și activității lui Ioachim MILOIA, discuțiile care au urmat au fost comune. S-au făcut referiri asupra perioadelor în care Ioachim Miloia a fost director al Muzeului Banatului (între anii 1928-1940) și al Arhivelor Regionale Banat (pe care le-a înființat în 1937 și le-a condus până la stingerea lui din viață). A fost evocat un moment deosebit de important (1998-1999), în care Aurel Turcuș a înființat la Timișoara un Despărțământ al ASTREI care a purtat numele „Ioachim Miloia”.

Profesorul Ioan TRAIA a adus prin vorbe și imagini, mai multe detalii despre originea și parcursul lui Ioachim Miloia în Banat.

Doamna Monica CONDAN a prezentat câteva numere din revista culturală „Coloana infinitului”, dedicate fondatorului Aurel Turcuș, cel care a creat și revista de cultură istorică „COLUMNA 2000”.

Omagierea Academicianului Nicolae DABIJA, n-a fost doar ca o comemorare la 3 ani de la trecerea la cele sfinte, ci datorită punților de legătură create între Moldova și România, cu unele afinități pentru plaiurile bănățene. A fost prezentat un film documentar realizat de Victor POPA, care a adus în prezent un interviu personal luat celor doi mari români din Republica Moldova, regretaților Grigore VIERU și Nicolae DABIJA. Emoția evocării a fost amplificată de detaliile expuse de doamna Galina COTELEA, originară din Basarabia, actualmente membră a Cenacului Literar „Seniorii” din Timișoara, detalii continuate mai apoi de doamna Sylvia HÂRCEAGĂ.

Dar, pentru că nimic nu este întâmplător, s-au făcut referiri inedite asupra legăturilor de colaborare culturală dintre Nicolae DABIJA și poeta și publicista Mariana GURZA, destinul conducându-i pe amândoi spre nemurire, la doar 2 săptămâni distanță, răpuși de aceeași boală neiertătoare, COVID-19. Mariana GURZA, poeta născută în Banat (Oțelul Roșu), dar cu rădăcini bucovinene, a publicat mai multe volume de poezii și proză, dovedind o foarte mare sensibilitate. S-a remarcat și ca o veritabilă jurnalistă, mai ales fiind creatoarea platformei literare „LOGOS și AGAPE” care a reușit să adune virtual „laolaltă” aproape 500 de autori și peste 2 milioane de cititori din întreaga lume.

Au mai fost aduse omagii și referiri de detaliu din partea celorlalți participanți, cum ar fi: Ioan MEDOIA, Andrei GORȘCOVOZ, Dumitru MNERIE ș.a. S-au făcut mențiuni exprese asupra importanței activității publicistice a scriitorilor evocați, implicit în despre legătura lor cu activitatea de presă.

În final, președintele Filialei Ioan DAVID, împreună cu d-na secretar-general Daniela FLORIAN, pe lângă referirile personale la conținutul evenimentului, au făcut câteva precizări organizatorice referitoare, în special la acțiunile lunii aprilie și la pregătirea participării la Adunarea Generala a UZPR din 6-7 aprilie 2024.

Activitatea de comemorare a continuat și a doua zi (26 martie), prin slujbe de pomenire și depuneri de flori la mormintele aflate în Timișoara, ale lui Aurel TURCUȘ, Ioachim MILOIA și Mariana GURZA. În cimitirul unde au fost înmormântați primii doi (Cosminului”), la ceremonia religioasă au participat și un număr remarcabil de elevi și cadre didactice de la Liceul Teoretic „Vlad Țepeș” din Timișoara, condus de neobositul director, Tiberiu CIOBANU, membru UZPR.

Este o datorie de onoare a ziariștilor profesioniști să se implice în acțiuni de rememorare a valorii și importanței unor personalități care au marcat cultura neamului, contribuind la asigurarea eternității ei.

Dumnezeu să-i odihnească pe cei plecați și să binecuvânteze poporul român întru trăinicia continuității! 

 

 

a consemnat

Dumitru Mnerie

membru UZPR, Filiala „Valeriu Braniște” Timiș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *