◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

1,4 miliarde de copii lipsiți
de protecție socială

Aproape 1,4 miliarde de copii, cu vârsta sub 15 ani, nu au nici o formă de protecție socială la nivel mondial, fiind vulnerabili la boli, alimentație precară și sărăcie, potrivit datelor publicate pe 15 februarie 2024 de Organizația Internațională a Muncii (OIM), Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) și ONG-ul Salvați Copiii (https://news.un.org/fr/story/2024/02/1143212): mai puțin de unul din zece copii din țările cu venituri mici au acces la alocații pentru copii, iar acest fapt reprezintă o diferență semnificativă în comparație cu alocațiile pe care le primesc copiii în țările cu venituri mari.

Datele arată că a existat o creștere generală modestă a accesului la prestații pentru copii pe o perioadă de 14 ani, de la 20% în 2009 la 28,1% în 2023. Cu toate acestea, progresele sunt inegale. În țările cu venituri mici, ratele de acoperire rămân extrem de scăzute, în jur de 9%. În același timp, 84,6% dintre copiii din țările cu venituri mari sunt acoperiți.

 

Foametea și malnutriția

„La nivel global, 333 de milioane de copii trăiesc în sărăcie extremă, luptându-se să supraviețuiască cu mai puțin de 2,15 dolari SUA pe zi, iar aproape un miliard de copii trăiesc în sărăcie multidimensională”, a declarat Natalia Winder Rossi, director de politici sociale la UNICEF. Alocațiile pentru copii reprezintă o formă esențială de protecție socială, menită să promoveze bunăstarea pe termen lung a copiilor. Plătite în numerar sau sub formă de credite fiscale, acestea sunt esențiale pentru reducerea sărăciei și pentru a permite copiilor accesul la îngrijire medicală, nutriție, educație de calitate, apă și canalizare.

Cele mai recente date arată că 829 de milioane de copii din întreaga lume trăiesc în gospodării în care venitul pe cap de locuitor este mai mic de 3,65 dolari SUA pe zi și că progresul în reducerea sărăciei copiilor este în mare parte în pierdere. Ca urmare, mulți copii sunt privați de serviciile de bază de care au nevoie pentru a scăpa de sărăcie și, prin urmare, sunt expuși la impactul de durată al foametei, al malnutriției și al potențialului nerealizat.

„În ritmul actual de progres, atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă privind sărăcia nu este la îndemână. Această situație este inacceptabilă”, a adăugat doamna Rossi. Distribuția regională a acoperirii alocațiilor pentru copii între 2009 și 2023 arată că în Asia de Est și Pacific, acoperirea alocațiilor pentru copii a crescut de la 9,2% în 2009 la 16,0% în 2023.

 

Protecția socială

În Africa de Est și de Sud, acoperirea a crescut de la 9,6% la 12,3%. În Africa de Vest și Centrală, acoperirea a crescut de la 3,1 la 11,8%. În America de Nord, acoperirea a crescut de la 78,1% la 84,0%. În Europa de Vest, acoperirea a crescut de la 91% la 93,2%. Îmbunătățiri  marcante au avut loc în aceeași perioadă în America de Sud și Caraibe, unde ratele de acoperire au crescut de la 30,8 la 41,9%. „Inegalitățile regionale în ceea ce privește acoperirea și progresul sunt de mare îngrijorare – îmbunătățirea acoperirii alocațiilor pentru copii este marginală în majoritatea regiunilor și prea mulți copii sunt încă lăsați în urmă”, a argumentat Shahra Razavi, directorul Departamentului de protecție socială al OIM.

Cele trei organizații solicită guvernelor să se asigure că toți copiii sunt protejați prin mecanisme de protecție socială, inclusiv alocații familiale universale. Aceasta înseamnă oferirea unei game cuprinzătoare de beneficii pentru copii prin intermediul sistemelor naționale de protecție socială care, de asemenea, conectează familiile la servicii sociale și de sănătate esențiale, cum ar fi îngrijirea copiilor gratuită, de calitate sau la prețuri accesibile.

 

Emilian M. Dobrescu, UZPR

Edith Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *