◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Europa alocă explorării spațiale a 15-a parte din sumele cheltuite de NASA

Un panel independent comandat de Agenția Spațială Europeană, menit să ofere statelor membre „o evaluare independentă și obiectivă la nivel înalt cu privire la relevanța (geo)politică, economică și societală a explorării spațiale umane și robotizate pentru Europa și opțiuni recomandate pentru o cale de urmat” a evidențiat faptul că „bătrânul continent” are nevoie de o „revoluție” pentru a ajunge din urmă SUA și China,

Având în vedere că aceste mari puteri au „început o nouă cursă spațială globală”, industria spațială avansând vertiginos, în special în SUA, iar accesul european la spațiu prin Rusia fiind decuplat de invadarea Ucrainei, Europa riscă să fie mereu depășită, au susținut participanții, citați de researchprofessionalnews.com. „În ultimii 30 de ani, Europa a decis să nu investească în leadership și autonomie în explorarea spațiului uman. Costul și consecințele unor astfel de dependențe au fost acum puse în atenție”, se arată într-un raport publicat recent. De 12 autori, în frunte cu fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, care afirmă că „Europa ar trebui să se angajeze într-un efort revoluționar, care să cuprindă în mod egal mari beneficii geopolitice, economice și societale”. Orice țări care nu își asigură accesul independent la spațiu în această perioadă vor deveni „dependente strategic”, arată autorii.

În prezent, Europa cheltuiește a 15-a parte din suma pe care agenția spațială americană NASA o locă pentru explorarea spațiului.

Ca răspuns, directorul general al Agenției Spațiale Europene, Josef Aschbacher, a insistat că „banii sunt foarte bine cheltuiți, pentru că am realizat proiecte enorme și realizări uriașe… dar unde sunt pe deplin de acord esteă… dacă Europa se angajează în această revoluție spațială, atunci trebuie să schimbe complet modul în care se fac achizițiile și se interacționază cu industria”. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *