◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Patriarhul Rusiei, Kirill, predică „eradicarea” Ucrainei

Sub domurile Mănăstirii Danilov, la sud de Kremlin, Patriarhul Kirill al Rusiei a explicat de ce țara sa este hotărâtă să distrugă Ucraina. „Dacă vedem Ucraina o amenințare, avem dreptul să folosim forța pentru a ne asigura că amenințarea este eradicată. Am intrat într-un conflict care nu are doar o semnificație fizică, ci și metafizică. Vorbim despre mântuirea omului, ceva mult mai important decât politica”, a predicat recent prelatul celor 90 de milioane de adepți credincioși ai bisericii sale.
Coaliția din timpul războiului dintre Putin și patriarhul său este o alianță de fier între biserică și stat, care asigură respectarea reciprocă, fără ca nicio instituție să pretindă să o domine pe cealaltă, ,relatează AP.
Istoricul bisericii bizantine și ortodoxe Henry Hopwood-Philipps consideră că NATO și toți cei care se opun regimului lui Putin vor avea o lungă așteptare. „Războiul informațional, războiul militar împotriva lui Putin pare a fi eficient. Dar ne confruntăm cu aproape 700 de ani de sistem de credințe din altă lume, profund înrădăcinat”, spune Hopwood-Philipps.
În capitalele occidentale, spune Hopwood-Philipps, importanța lui Kirill a fost fie neglijată, fie pierdută din vedere. „Putin ar executa orice față bisericească rusă care nu este de acord cu Kirill”, spune el.
Planul lui Putin de a face din biserică un element de influență dincolo de granițele Rusiei a crescut odată cu o ceremonie derulată la Moscova în 2007, când a găzduit semnarea Actului de Comuniune Canonică cu Biserica Ortodoxă Rusă din străinătate.
Kirill a fost numit Patriarh al Moscovei și al Întregii Rusii în 2009, conducând o congregație globală de peste 140 de milioane de oameni. De atunci, aproximativ 100 din cei 340 de clerici care administrează comunitatea Bisericii din străinătate s-au alăturat bisericilor ortodoxe care nu sunt afiliate lui… Putin, arată dr. Stratos Safioleas, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Greciei din New York. 145 de parohii ale Bisericii ortodoxe ruse din SUA au urmat până acum exemplul. De asemenea, o biserică ortodoxă rusă din Amsterdam a părăsit parohia, din cauza amenințărilor primite pentru condamnarea invaziei Ucrainei de către Putin. „Nu mai este posibil să funcționăm în cadrul Patriarhiei Moscovei și să oferim un mediu sigur din punct de vedere spiritual pentru credincioșii noștri”, a declarat într-un comunicat consiliul parohial Sf. Nicolae, din Myra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *