◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Media de stat chineze împrăștie propaganda Kremlinului pe… Facebook

Facebook nu a reușit să împiedice instituțiile media de stat deținute de China să posteze „dezinformare clară, conspirații și propagandă” despre invazia Ucrainei pe platforma sa, a constatat un nou raport.
Cercetarea organizației non-profit Centrul pentru combaterea urii digitale (CCDH) a descoperit postări care conțin dezinformări „extreme” legate de Ucraina pe paginile de Facebook ale CGTN, Global Times, Xinhua News și T-House, posturi pe care Facebook le-a etichetat anterior drept media controlate. Cele patru numără 283 milioane de urmăritori.
Analiza proprie a Press Gazette a știrilor false referitoare la războiul din Ucraina a constatat că aproape două treimi din peste 600 de cazuri unice de afirmații false sau înșelătoare enumerate în baza de date #UkraineFacts a Rețelei Internaționale de verificare a faptelor au fost răspândite pe Facebook, mai mult decât pe orice alt canal. Multe dintre afirmațiile inflamatorii din postările descoperite de cercetătorii CCDH au fost găsite pe pagina T-House, un site care își propune să-și stabilească „propria cale pentru a vă aduce o nouă perspectivă asupra lumii de astăzi și a dezvălui o China pe care nu ați mai văzut-o niciodată”.
Deși Meta a anunțat că va înăspri propaganda de stat rusă, interzicând instituțiilor mass-media de stat ruse să vândă reclame pe platformele sale, s-a făcut puțin pentru a împiedica mass-media din țările prietenoase cu Rusia să cumpere reclame care ajută la promovarea unei linii pro-Kremlin pe Facebook.
O investigație din 2021 realizată de Press Gazette a dezvăluit modul în care Facebook a luat în trecut bani din China pentru a promova propaganda – în acel caz, permițând presei de stat chineze să plaseze reclame care să minimizeze situația musulmanilor uiguri. „Mass-media de stat chineze sunt departe de a fi voci neutre în acest conflict. Aceasta este o campanie concertată și coordonată pentru a promova narațiunea falsă că acest conflict a fost instigat de altcineva decât Vladimir Putin. Este esențial – de dragul unei discuții publice deschise și informate – ca publicul să aibă acces la informații despre reclamele plătite legate de afaceri curente, alegeri și politică. Am descoperit că Meta a căutat să-și ascundă lăcomia și complicitatea prin limitarea controlului prin Biblioteca lor de anunțuri”, explică directorul executiv al CCDH, Iman Ahmed.
Un purtător de cuvânt de la Meta a declarat pentru Press Gazette că raportul este „iresponsabil” și că afirmațiile sunt „înșelătoare”, notează pressgazette.co.uk.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *