◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.04.2024

Ion Ghițulescu: „Pentru mine, publicul a fost și va rămâne hrana sufletului meu”

IOAN VASIU: Sunteți un interpret al cântecului popular, bine cunoscut și apreciat. Ce v-a determinat să alegeți această preocupare?
ION GHIȚULESCU: Am simțit de când eram copil că vreau să cânt. Cred că Dumnezeu a vrut așa.
I.V.: De la cine ați moștenit talentul cântatului?
I.G: În familie, părinții mei și surorile mele toți cântau prin casă, eu fiind singurul care am făcut din muzică o meserie.
I.V.: Când ați urcat prima dată pe o scenă, într-un spectacol?
I.G. La vârsta de 7 ani, la școală am luat Premiul 1 pe regiunea Ploiești, la un Festival de muzică populară între elevi.
I.V.: Ce zonă folclorică reprezentați prin repertoriul dumneavoastră, deosebit de bogat?
I.G.: Zonele folclorice reprezentate de mine sunt Muntenia și Oltenia, dar am interpretat de-a lungul timpului și din alte zone folclorice. Repertoriul meu principal este axat pe romanțe, tangouri celebre, valsuri și cântece de petrecere.
I.V.: Care sunt orchestrele mai importante și dirijorii mai cunoscuți alături de care ați cântat în decursul anilor?
I.G.: Prima orchestră cu care am colaborat a fost Doina Argeșului, din Pitești, dirijori Emil Tănase și Emil Gavriș. A doua orchestră a fost Dorulețul din Buzău, dirijor Nelu Toma. A urmat orchestra Doina Vrancei din Focșani, dirijori Marin Constantin, Jan Fieraru și Nelu Toma. Ultima orchestră fiind cea de la Ansamblul Artistic Profesionist Doina Gorjului, din Tg. Jiu, dirijori, Stelian Ghiocel și fiul său Marin Ghiocel. Alti dirijori cu care am colaborat: George Vanu și Paraschiv Oprea, ambii de la Orchestra Radio București; Sile Dinicu de la Orchestra de Estradă a Radio Televiziunii Române; Ionel Budișteanu de la Rapsodia Româna, Tudor Pană de la Ansamblul Ciocârlia de la M.A.I. București. Am colaborat în cariera mea, de 55 de ani de activitate, cu majoritatea orchestrelor profesioniste din țară.
I.V.: Dintre marii interpreți de muzică populară, pe care îi apreciați mai mult? Dar dintre cei tineri?
I.G.: Este dificil să fac o ierarhie a soliștilor de muzică populară apreciați de mine. Pentru că toți marii soliști au calități incontestabile. Maria Lătărețu (lângă care am cântat un singur spectacol), Ioana Radu, Gică Petrescu, Maria Ciobanu, Irina Loghin, Ion Dolănescu, Benone Sinulescu, Nelu Bălășoiu, Maria Cornescu, Ștefania Rareș, Angela Moldovan, Achim Nica, Petre Săbădeanu, Dumitru Constantin, Ana Pacatiuș, Tiberiu Ceia și mulți alții, împreună cu toți aceștia am colaborat în spectacole. Dintre cei tineri aș remarca soliștii care duc mai departe cu cinste folclorul nostru românesc, fără însă a face o ierarhie.
I.V.: La ce festivaluri și concursuri folclorice ați participat de-a lungul anilor și care sunt premiile mai importante pe care le-ați obținut?
I.G.: Festivalurile la care am participat sunt foarte multe. Printre cele mai importante aș aminti, festivalurile din Israel, unde am fost desemnat „Omul anului 2008”, alături de Florin Piersic și Maia Morgensten. Tot în Israel am fost desemnat de evreii români „Regele cântecului popular”, alături de actorul Horațiu Mălăele. Am participat la festivaluri internaționale în Franța, Italia, Portugalia, Jugoslavia, Bulgaria, Turcia, Republica Moldova, Germania, Austria și altele.
I.V.: Ce a reprezentat regretata Marioara Murărescu pentru dumneavostră?
I.G.: Pentru mine personal, Marioara Murărescu a fost omul care mi-a influențat cariera. Un om deosebit, care ținea foarte mult la nealterarea folclorului și costumului popular românesc.
I.V.: Reușesc să influențeze manelele, într-un fel sau altul, folclorul nostru?

I.G.: În opinia mea, manelele nu pot influența rădăcinile folclorului nostru.
I.V.: Ce mesaj doriți să transmiteți fanilor prin intermediul acestui interviu ?
I.G.: Pentru mine, publicul a fost și va rămâne hrana sufletului meu. Fără acesta eu nu aș fi existat ca și interpret. De aceea, le doresc să aibă multă sănătate și să mă aprecieze și iubească în continuare, pentru că nu-i voi dezamăgi. Cântecele mele ale voastre sunt și vouă vi le cânt.

Interviu consemnat de Ioan Vasiu /UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *