◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.05.2024

Concert & Carte,
in memoriam: Al.I. Bădulescu

Duminică, 25 februarie, 2024, ora 11, în Sala „Auditorium” a Muzeului Județean de Istorie  și Arheologie Prahova, a avut loc o manifestare culturală, dedicată memoriei renumitului om de cultură prahovean, Al. I. Bădulescu, cu ocazia împlinirii a trei ani de la trecerea în eternitate.

Activitatea a fost organizată și moderată de Mihaela Ștefănescu, conservator al Muzeului „Paul Constantinescu” din Ploiești.

Omagierea celui care și-a dedicat o parte din viață artei  a început în acordurile muzicii simfonice interpretate de Orchestra de Tineret a Colegiului Național de Artă „Dinu Lipatti” din București a cărui prezentare a fost făcută de către dirijorul Ștefan Aprodu.  

Ansamblul a fost înființat în septembrie 2020, ca o reacție față de restricționările impuse de pandemia de coronavirus, reușind să aducă o revitalizare a forțelor într-un moment demoralizant din istoria omenirii.

Acesta a fost organizat și a fost și este coordonat de către Magdalena Ursu, profesor de vioară, șeful Catedrei „Corzi”  la Colegiul Național de Artă  „Dinu Lipatti” din București,  consilier superior în Ministerul Culturii, și este dirijat cu multă pasiune și profesionalism de către Ștefan Aprodu,  profesor de vioară și violă la Home Music Teachers, student la Facultatea de Teatru, Muzică și Media din Hanovra.

La început, ansamblul a avut un număr restrâns de membri, aproximativ douăzeci, a susținut concerte pentru orchestră de coarde, treptat și-a mărit numărul de membri și a început  să primească în rândurile sale și suflători și timpane.

Primul concert l-a susținut în octombrie 2020, în sala de festivități a colegiului și după aceea, la Centrul Cultural Buftea, la Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia, la Muzeul Național al Literaturii Române,  la Centrul Cultural Evreiesc, oferind acompaniament și pentru o solistă din Albania.

În Sala „Auditorium” de la Muzeul de Istorie și Arheologie Prahova, cu multă sensibilitate și pasiune, au executat piese muzicale, precum: „Concertul pentru pian și orchestră de coarde”, de Paul Constantinescu – „Concertul pentru orchestră de coarde”, Fr. Hoffmeister – „Concert în re major pentru violă și orchestră”, partea I (Albert Urdărea, violă) și „Concert în re major pentru violă și orchestră” (Ionuț Bârjovanu, violă), C. Saint – Saens – „Concertul nr. 1 în laminor pentru violoncel și orchestră”, partea I (Ioan Tudor, violoncel) și „Concertul nr. 1 în la minor pentru violoncel și orchestră”, părțile II și III (Larisa Dumitrescu, violoncel).

Aprecierile dirijorului Ștefan Aprodu, la adresa acestor tineri „Toți sunt talentați, muncitori, devotați, lucrează cu putere, capacitate, pasiune, studiază cu atenție sporită, energie”, s-au confirmat pe deplin.

Cea de-a doua parte a activității a fost dedicată prezentării personalității profesorului, muzicologului și marelui om de cultură „Al.I. Bădulescu” și lansării cărții „Alexandru Bădulescu. Susținător împătimit al culturii prahovene”, autor conf.univ.dr. Carmen Manea.

După cum se menționează în „Dicționarul personalităților prahovene”, Alexandru Ion Bădulescu s-a născut la data de 20.02.2020, în sat Dara, comuna Pietroasele, județul Buzău.

 A studiat la: Școala Generală din satul natal, Buzău, Școala de Ofițeri de Rezervă din Bacău, Liceul „Ion Luca Caragiale” din Ploiești, Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București.

A avut studii postuniversitare de muzicologie, gradul didactic I și doctorat în muzicologie, obținut în anul 2004.

Și-a completat studiile și în afara granițelor țării în:  Bulgaria, Cehoslovacia, Cehia.  

A fost profesor de muzică în mai multe școli din județul Prahova, șef, inspector-principal, inspector-șef, secretar, vicepreședinte, președinte, director  al mai multor instituții de cultură,  din județul Prahova, muzeograf-coordonator, membru al unor fundații, uniuni, comisii, societăți culturale, director al Concursului Național de Interpretare Muzicală „Paul Constantinescu”.

A participat la numeroase manifestări artistice de nivel internațional.

A susținut prelegeri, referate, expuneri pe teme de istoria muzicii, este autorul a peste 250 de articole, studii, cronici muzicale, creații componistice, coautor al albumului „Județul Prahova” și al monografiei „Județul Prahova”.

Pentru bogata și valoroasa activitate a fost răsplătit cu  premii, distincții, decorații: Medalia „Ars longa, vita brevis”, Ordinul Steaua RSR, clasa a V-a, Ordinul „Meritul Cultural” în grad de cavaler, Cetățean de Onoare al Municipiului Ploiești etc.

Un binemeritat și binevenit omagiu al personalității Domniei Sale îl constituie și cartea  „Alexandru Bădulescu. Susținător împătimit al culturii prahovene”, scrisă de conf.univ.dr. Carmen Manea, publicată în anul 2023, la Editura Muzicală, cu sprijinul lui Laurențiu Ion Bădulescu.

Privitor la scopul acesteia, autoarea menționează: „Prin intermediul acestei cărți, doresc să aduc un omagiu memoriei profesorului Alexandru I. Bădulescu, distins cărturar, muzicolog și coordonator al vieții cultural-artistice prahovene. Am încercat să demonstrez că profesorul Alexandru I. Bădulescu este încă printre noi, o prezență expresivă, benefică, de o admirabilă vitalitate și o infinită longevitate, ca orice permanență”.

În timpul manifestării culturale comemorative de la Ploiești, personalitatea Domniei Sale a fost prezentată de către: conf.univ.dr. Carmen Manea, muzicologul prof.univ.dr. Mihai Cosma, preotul Ștefan Mușat, profesorul Mihai Constantin, regizorul Lucian Sabados, conf.univ.dr. Olimpia Urs, consilier superior în Ministerul Culturii, Artelor și Spectacolului.

Cu toții au evidențiat trăsăturile remarcabile ale renumitului om de cultură prahovean, cu care au relaționat: hărnicie, pasiune, perseverență, rezistență, spirit enciclopedic, ambiție, experiență fabuloasă, luptă dusă pentru înființarea unor instituții de cultură și pentru salvarea altora, pentru restaurarea monumentelor, verticalitatea cu care a trecut prin viață, sacrificiul, devotamentul.

Pentru toți, Al. I. Bădulescu a fost și este un model uman și profesional, de voință și temeritate, un simbol al dragostei pentru cultură, al iubirii de semeni, de adevăr și de frumos, un creștin adevărat, un român curat, o sursă de inspirație inepuizabilă.

Profilul profesorului de muzică Al. I. Bădulescu a fost adus în actualitate de către fostul său elev, profesorul Mihai Constantin, prin lecturarea unor consemnări din cartea proprie „Trăite”: „..un ins subțirel, nu prea înalt, sfios ca o fată mare, cu două mărgele în loc de ochi, dar care nu aveau astâmpăr, face câțiva pași în fața clasei. Îl privim cu interes, curioși, că nu mai văzusem un profesor de… muzică…Am în minte imaginea profesorului de muzică, vocea lui clară, mersul lui legănat, în ritm de vals…” și au armat întâlnirile de peste ani și ani.

Laurențiu Ion Bădulescu, fiul regretatului profesor și om de cultură, și-a expimat părerea de rău că tatăl său nu a reușit să își prezinte în scris întreaga experiență de viață și doamna Mihaela Ștefănescu, speranța că sufletul domniei sale se va bucura acolo, în ceruri.

Activitatea s-a încheiat cu o agapă comemorativă.

 

Elena Trifan/UZPR

Un comentariu pentru “Concert & Carte,
in memoriam: Al.I. Bădulescu

  1. M-am întrebat și mă întreb de ce nicio televiziune nu a mediatizat evenimentul?
    ,,Șefii,, de la ,,cultura prahoveană,, au strălucit prin absență…
    Absenții au pierdut un eveniment de excepție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *