◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

De Ziua iubirii la români. Boema culturală a Olteniei

Craiova este, fără îndoială, unul dintre orașele țării în care se petrec manifestări culturale demne de luat în seamă, la nivel zonal sau național, fie că aparțin unor instituții profesioniste, precum Teatrul Național sau Filarmonica Oltenia, fie unor organizații, asociații culturale sau altele asemenea. Ceea ce este important e faptul că nu există săptămână în care craioveanul iubitor de cultură, mai tânăr sau mai în vârstă, să nu poată alege o „întâmplare“ culturală care să i se potrivească. De curând, de exemplu, au fost, timp de o săptămână, evenimente de omagiere a personalității marelui sculptor Constantin Brâncuși, se află acum în desfășurare „Zilele Marin Sorescu“ și se derulează, între 1 și 5 martie, ediția de Craiova a Târgului de carte Gaudeamus, organizat de Radio România.

Pe lângă toate acestea însă, mi s-ar părea nedreaptă trecerea cu vederea a unei manifestări care a fost străbătută, pe toată durata ei, de peste trei ore, de un fior sufletesc cu totul aparte, emanând parcă din simțirea fiecărui participant. Sala „Dinu C. Giurescu”, de la Biblioteca județeană Alexandru și Aristia Aman, a fost realmente arhiplină, pentru a participa la ceea ce s-a numit „Boema culturală a Olteniei“ ediția a treia, având ca temă, chiar în ziua de Dragobete, iubirea.

Inițiatoarea și gazda întâlnirii, desfășurată pe tipicul unor manifestări interbelice, cu șampanie și bomboane printre participanți, a fost jurnalista și scriitoarea Camelia Radulian, membră a Filialei „Tudor Arghezi” Craiova a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Alături de ea au fost și alți membri ai filialei, jurnaliști și scriitori, între care Beatrice Silvia Sorescu, Dumitru Sârghie, Diana Nedelcu și Cristi Nedelcu, precum și președintele filialei, Mircea Pospai.

Personalitatea centrală a întâlnirii a fost, fără îndoială, actorul Emil Boroghină, care a prezentat un recital de poezie a iubirii, îndelung aplaudat. Notăm că au prezentat din creația lor poeți și scriitori craioveni precum Gela Enea, Aurora Bâldea Popescu, Augustin Jianu, Carmen Teo Făgețeanu sau Daniel Dumitru.

Din celelalte județe ale Olteniei au fost prezenți scriitorii gorjeni Spiridon Popescu și Cristian George Brebenel, poetul Nicolae Nistor de la Râmnicu Vâlcea, poeta Claudia Lăsculescu de la Drobeta Turnu Severin.

Momentele de poezie, de proză sau de creație jurnalistică au fost potențate prin prezența interpretei lirice Janina Spiridon, alături de o formație de instrumentiști de la Filarmonica Oltenia, arhitectul pianist Cristian Ciomu, actorul Adrian Andone, cantautorii Dan State de la Râmnicu Vâlcea și Felicia Pop de la Alba Iulia sau cunoscutul compozitor și violoncelist Mircea Suchici de la Filarmonica Olteanu.

Organizatoarea și protagonista întâlnirii, jurnalista și scriitoarea Camelia Radulian a remarcat importanța și semnificația pe care o are, pentru publicul larg, fiecare domeniu de creație, inclusiv cea jurnalistică, subliniind că foarte important este ca aceste creații să ajungă, prin orice ocazie posibilă, la categorii cât mai ample de public. Domnia sa și-a exprimat satisfacția că, după alte două ediții, desfășurate în anii precedenți, aceasta s-a bucurat de o prezență deosebită, întrecând chiar „așteptarea așteptării”.

Actorul Emil Boroghină a apreciat eforturile pentru organizarea, fără niciun sprijin material, a unei manifestări de asemenea amploare, iar personal opinez că, între activitățile din ultima vreme în care a fost implicată și filiala zonală a breslei jurnaliștilor, aceasta s-a distins printr-o atmosferă cu totul și cu totul aparte, rezultată atât din cuvintele încărcate de emoție ale celor ce au vorbit sau au prezentat din creația lor, cât și prin vibrația emoțională a sălii, prin căldura cu care participanții au reacționat. Iar faptul că totul s-a desfășurat în ziua sărbătorii tradiționale a iubirii la români, Dragobetele, a fost, poate, dovada cea mai clară că sentimentul iubirii, de toate felurile, rămâne între cele mai puternice din viața oamenilor.

 Mircea Pospai

președintele filialei UZPR „Tudor Arghezi” Craiova

(Foto: Ștefan Veza și Nicolae Nistor)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *