◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

SCRIITORI VIZIONARI, oameni care au prevăzut viitorul

Trebuie să fim vizionari, spunea marele poet francez Rimbaud. Vă prezentăm o retrospectivă a scriitorilor vizionari.

Jules Verne

În romanul său, De la Pământ la Lună, publicat în anul 1865, tema romanului pare să fie o copie fidelă a ceea ce avea să se întâmple o sută de ani mai târziu, misiunea Apollo 11, din anul 1969.

În roman, Verne și-a imaginat o capsulă care este lansată din Florida, SUA, și care după 73 de ore și 13 minute ajunge pe Lună.

Membrii misiunii Apollo 11 au ajuns pe Lună, după un zbor de 73 de ore și zece minute. Lansarea a fost efectuată din Florida.

În alt roman, Verne a descris un submarin electric, care după mai mult de o sută de ani a fost inventat.

Jonathan Swift

În romanul călătoriile lui Guliver, descria două luni care se află în orbita planetei Marte. În anul 1877, astronomul Asaph Hall a descoperit că Marte are două luni, pe care le-a numit Phobos și Deimos.

Arthur Clarke

În romanul său, Odiseea spațiului, el a descris un satelit al planetei Jupiter, care a fost descoperit 15 ani mai târziu de către sonda spațială Galileo.

H.G.Wells

În anul 1914, Wells a scris romanul Distrugerea creatoare. Tema romanului era un război mondial în care erau utilizate bombe atomice. S-a spus că nu Oppenheimer este inventatorul bombei atomice din anul 1945, ci Wells, scriitorul vizionar.

Oscar Wilde

Wilde este autorul romanului Portretul lui Dorian Gray, în care prezintă ruinarea lui Gray de către un personaj numit Lord Henry. La numai doi ani de la publicarea romanului, Wilde îl cunoaște pe Alfred Douglas care avea să-l ducă la pierzanie. Scenariul din roman a fost identic.

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *