Ambasadorul olimpic al migranților
Campionul britanic de origine somaleză Mo Farah, cvadruplu medaliat cu aur olimpic pe distanță lungă și mijlocie, a devenit pe 29 noiembrie 2023 primul ambasador global de bunăvoință al Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) (https://news.un.org/fr/story/2023/11/1141112): în vârstă de 40 de ani, Mo Farah s-a retras din sport în septembrie 2023, după o carieră lungă și prolifică. În 2022, sportivul a dezvăluit lumii că a fost victimă a traficului de persoane în copilărie, trimis împotriva voinței sale din Somalia în Regatul Unit.
„Nici un copil nu ar trebui să experimenteze ceea ce am trăit eu. Copiii traficați sunt doar copii. Ei merită să fie copii. Ei merită să se joace și să-și trăiască viața de copii”, a declarat Mo Farah cu ocazia numirii sale, la Geneva în cadrul celei de-a 114-a sesiuni a Consiliului OIM. „Devenind un ambasador global al bunăvoinței OIM am șansa de a ajuta oameni ca mine și de a contribui la schimbare. Trebuie să le spunem oamenilor că toată lumea este capabilă să facă o diferență în viața lor”, a continuat fostul sportiv de nivel înalt.
Mo Farah intenționează să folosească noua sa platformă ca ambasador de bunăvoință pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la problemele care afectează persoanele strămutate, inclusiv protecția acestora, precum și traficul de persoane. De asemenea, el va promova puterea transformatoare a sportului, în special pentru femei și fete. „Migrația este foarte importantă pentru noi toți, inclusiv pentru mine. Astfel, am putut profita de oportunitatea pe care mi-a oferit-o sportul de a-mi depăși experiențele la o vârstă fragedă și de a arăta că indiferent cum arătăm, cu toții putem realiza lucruri mari și putem să depășim provocări mari”, a adăugat fostul alergător.
Cu acelai prilej, directorul general al OIM, Amy Pope a spus următoarele: „OIM este onorată să îl aibă pe Mo Farah ca prim ambasador global al bunăvoinței. Campion în și în afara stadioanelor, un supraviețuitor al traficului de ființe umane, el aduce adevărata dăruire, angajamentul și efortul său în activitatea OIM, ajutând milioane de oameni migranți și inspirând pe toată lumea”.
Să tratăm mai bine migranții
„Drepturile omului trec printr-o perioadă dificilă, inclusiv aici în Europa”, a subliniat Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului, Volker Türk, într-un discurs rostit pe 28 noiembrie 2023 în fața Parlamentului European, unde a insistat asupra unui tratament mai bun al migranților și a denunțat creșterea numărului de migranți și discursul de ură la adresa acestora (https://news.un.org/fr/story/2023/11/1141107).
Pe măsură ce se apropie cea de-a 75-a aniversare de la adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului, dl Volker Türk a vorbit parlamentarilor Uniunii Europene (UE) despre situația „profund conflictuală” a miilor de migranți și refugiați în Europa. El și-a exprimat durerea „pentru a vedea discuții adesea pline de discursuri populiste și pline de ură împotriva unor oameni care nu au făcut altceva decât să caute să se adăpostească de suferință sau crize sau să plece în căutarea unei vieți mai bune”.
Dl Türk a remarcat remarcile dezumanizante din cuvintele politicienilor, presei de televiziune și mass-media online din spațiul european. Liderii UE, un spațiu bazat pe valorile demnității umane, libertate, democrați, egalitate, stat de drept și respectul pentru drepturile omului, „trebuie să-și amintească că un spațiu civic vast și dinamic este crucial pentru coeziunea socială, dreptate și pace”, a spus domnul Türk parlamentarilor.
Critica externalizării procedurilor de azil
Potrivit acestuia, UE trebuie să joace un rol de exemplu în revitalizarea textului Declarației Universale a Drepturilor Omului. Reamintind contextul în care a fost scris „cel mai tradus document din lume” – o Europă devastată de cel de-Al Doilea Război Mondial și milioane de oameni refugiați, Volker Türk a criticat „tendința îngrijorătoare de externalizare a procedurilor de azil, azi în Europa. Trimiterea migranților și a refugiaților în țări terțe alimentează și mai mult diviziunile și preocupările privind drepturile omului, în timp ce mobilitatea umană este la fel de veche ca timpul”.
Confruntați cu acumularea crizelor globale, este nevoie să ne „întoarcem la fundamentele cooperării internaționale, dialogului și solidarității, să punem capăt respingărilor ilegale și expulzărilor colective”, să garantăm răspunderea pentru încălcările drepturilor omului la frontiere. Volker Türk consideră, de asemenea, că este „timpul să identificăm rute de migrație mai sigure și mai regulate”.
Emilian M. Dobrescu
Foto: Wikipedia