◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro22.02.2024

Cele mai bune locuri pentru a crește copii sănătoși și fericiți

Un top mondial al țărilor unde a crește copii sau a fi copil este cel mai bine arată că intervențiile și atitudinea autorităților rămân determinante pentru bunăstarea generațiilor tinere.

Astfel, potrivit BBC, în cele mai recente analize UNICEF privind bunăstarea copiilor, Japonia se află pe primul loc pentru sănătatea fizică și pe locul al doilea pentru „lumea din jurul copilului” – o categorie care include aspecte precum spațiul verde urban și siguranța traficului. Japonia are, de asemenea, cea mai scăzută rată de obezitate infantilă, mortalitate scăzută a copiilor și niveluri extrem de scăzute de poluare a aerului sau a apei care afectează copiii. De asemenea,Țara Soarelui Răsare  este una dintre cele mai sigure țări pentru familii, cu cea mai scăzută rată totală a crimiminalității dintre toate țările analizate de UNICE – chiar și în mijlocul orașului Tokyo, copiii se plimbă și merg singuri la școală. Dincolo de notele de top pentru sănătate și siguranță, Japonia are, de asemenea, unul dintre cele mai bune sisteme educaționale din lume, situându-se pe locul 12 dintre 76 de țări și regiuni, conform evaluărilor OCDE  și oferă drepturi generoase pentru concediul parental plătit, fiecare părinte care lucrează beneficiind de 12 luni.

În același top se află unul dintre statele baltice – Estonia, care are o cotă bună pentru o serie de aspecte importante. Copiii sunt expuși la puțină poluare a aerului, la un nivel scăzut poluare fonică și la mai puține pesticide decât în aproape orice altă țară bogată. Estonbia oferă mai mult spațiu verde urban decât multe alte națiuni, inclusiv SUA, Canada, Australia și Marea Britanie, iar copiii afirmă că se bucură de facilitățile de recreere din cartier, cum ar fi locurile de joacă. Estonia are, de asemenea, a doua cea mai scăzută rată de copii născuți subponderali dimntyre toate țările dezvoltate, iar copiii au abilități de matematică, știință și alfabetizare mai bune decât în orice țară din afara Asiei. Abilitățile digitale sunt, de asemenea, accentuate. „Deja în grădinițe există robotică, tablete inteligente și așa mai departe, toate folosite ca parte a învățării bazate pe joc”, a declarat Anne-Mai Meesak, manager de proiect la Consiliul pentru educație și tineret din Estonia. În plus, un raport recent al OCDE a constatat că un copil de 5 ani din Estonia este mai bun la diverse abilități socio-emoționale, inclusiv cooperarea cu alți copii și identificarea emoțiilor, decât un micuț de aceeași vârstă din Anglia, țara situându-se în frunte și din perspoectiva abilităților de autoreglare ale copiilor, cum ar fi flexibilitatea mental sau memoria de lucru. Totodată, Estonia are una dintre cele mai generoase politici parentalke din lume, cu 100 de zile de concediu de maternitate, precum și 30 de zile de concediu de paternitate, urmate de 475 de zile de concediu parental plătit. Până la 60 dintre aceste zile, ambii părinți pot sta acasă simultan și ambii pot fi plătiți. Fiecare părinte primește, de asemenea, 10 zile lucrătoare de concediu parental plătit pentru fiecare copil până când copilul împlinește 14 ani (acest concediu este disponibil atât rezidenților permanenți, cât și celor temporari ai Estoniei, inclusiv străinilor).

Și Spania este fruntașă pentru mediul din jurul copiilor, precum și pentru bunăstarea mentală a acestora. Țara s-a clasat pe cel mai înalt loc în clasamentul UNICEF privind mediul din jurul copiilor, cu niveluri deosebit de scăzute de morbiditate a copiilor din cauza poluării aerului sau apei. De asemenea, copiii din Spania au o bunăstare deosebit de ridicată – țara județul ocupă locul trei pentru bunăstarea mentală a copiilor și patru pentru abilitățile academice și sociale de bază, la egalitate cu Țările de Jos în ceea ce privește câți copii spun că își fac prieteni ușor (81%). În același timp, rata de sinucidere a adolescenților este una dintre cele mai scăzute dintre țările bogate și la mai puțin de o treime față de statisticile din SUA, Canada, Australia sau Noua Zeelandă. La capitolul concediu pentru creșterea copilului, atât mamele, cât și tații primesc fiecare 16 săptămâni de concediu plătite la 100% din salariu, după care mama poate lua concediu fără plată de până la trei ani sau își poate reduce orele.  Aceste opțiuni sunt disponibile oricărui rezident legal înregistrat la sistemul de securitate socială din Spania, care a făcut contribuții pentru cel puțin 180 de zile în ultimii șapte ani.

Finlanda se află pe locul cinci în general în cel mai recent raport de evaluare al UNICEF, cu scoruri deosebit de bune în două dintre cele trei categorii – numărul unu modul în care mediul afectează în mod direct copiii, cum ar fi calitatea aerului, și poziția a doua pentru „lumea din jurul copilului” (școlile, pericolele din trafic și spațiul verde).

De asemenea, statul nordic înregistrează una dintre cele mai bune performanțe din lume în ceea ce privește alfabetizarea și abilitățile de matematică ale copiilor, iar părinții sunt foarte mulțumiți de relația lor cu personalul de la școală. Rata de mortalitate a copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 14 ani este una dintre cele mai scăzute din lume, iar țara oferă un concediu pentru creșterea copilului foarte generos, inclusiv opt săptămâni de concediu de maternitate plătit, încă 14 luni de concediu pentru creșterea copilului, plătit, care trebuie împărțit între părinți și concediu suplimentar pentru îngrijirea copilului, care poate fi aplicat până când copilul împlinește trei ani. Totodată,

Finlanda are cel mai mare spațiu verde urban per persoană dintre toate țările dezvoltate.

În fruntea listei generale a UNICEF pentru bunăstarea copiilor se află Țările de Jos, cu scoruri de top în ceea ce privește sănătatea mintală a copiilor (numărul unu) și abilitățile (locul trei). Nouă din 10 tineri de 15 ani spun că au o satisfacție ridicată în viață, cea mai mare proporție din toate țările examinate de UNICEF, iar opt din 10 spun că își fac prieteni ușor. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *