◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Tsunami, pericolul care ne pândește din ocean

Bilanțul unui tsunami devastator care a lovit Indonezia, sâmbătă 22 decembrie 2018 este de 429 de morți, 1485 de răniți și 154 de persoane dispărute. Uriașul val a fost generat de activitatea vulcanică din zonă. Localități întregi de pe insulele Sumatra și Java au fost spulberate.

Vulcanul care a provocat catastrofa, Anak, s-a format în anul 1928, în apropiere de legendarul vulcan Krakatoa, care în anul 1883, în urma unei erupții a făcut 36000 de victime. De menționat este faptul că centura de foc a Pacificului are 127 de vulcani activi.

Coloana uriașă de fum, pietre și cenușă vulcanică a avut o înălțime de 20 km, toată zona a fost cuprinsă de întuneric, după care s-a declanșat un tsunami devastator.

Tsunami din 2004
Să ne aducem aminte că în anul 2004, a doua zi după Crăciun, ca urmare a unui seism cu magnitudinea de 9,3 pe scara Richter, un tsunami devastator a făcut 220000 de victime dintre care 168000 în Indonezia.

Valul uriaș a avut o viteză de câteva sute de kilometri pe oră și a spulberat zona de coastă din Somalia până în Maldive.

În 17 iulie 2006, un seism submarin cu magnitudinea de 7,7 a creat un tsunami care a ucis 654 de persoane, locuitori ai insulei Java.

Un cutremur cu magnitudinea peste 7 grade și care are loc la adâncimi mici generează în punctul de formare valuri mici. Pe măsură ce acestea se îndreaptă spre țărm, viteza depășește câteva sute de kilometri pe oră, fundul oceanului se ridică iar înălțimea valurilor poate atinge și 20 de metri.

Tsunami, un fenomen ucig[tor
În anul 1960, în Chile s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 9,5 pe scara Richter. S-a creat un tsunami care a fost devastator, a spulberat chiar și coastele Japoniei.

În Europa, ultimul tsunami devastator s-a produs acum o sută de ani, ca urmare a unui seism care a avut loc în largul coastelor Siciliei. Valul ucigător a avut o înălțime de 13 metri. Au fost ucise 2200 de persoane.
Acum 3500 de ani, în Marea Mediterană s-a produs un tsunami ca urmare a unei erupții vulcanice, care a decimat populația minoică.

Revista Ocean Science a publicat un articol în care avertizează că un cutremur moderat din Marea Mediterană poate declanșa un tsunami care să afecteze o parte din cei 130 milioane de oameni care trăiesc pe coasta mării.

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *