◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.05.2024

Președintele Republicii Srpska, acuzat că amenință și intimidează presa

Organizațiile partenere subsemnate ale Media Freedom Rapid Response (MFRR) condamnă comportamentul insultător și amenințător al președintelui Republicii Srpska, Milorad Dodik, față de jurnalista Snezana Mitrović și de angajatorul său, televiziunea N1. „Facem apel la politician să își ceară scuze în mod public și să pună capăt tuturor practicilor intimidante împotriva tuturor mass-media în viitor.

Organizațiile noastre avertizează, de asemenea, că această retorică agresivă față de un membru al presei și indicii de monitorizare de stat a presei sunt cele mai recente exemple dintr-o listă de decenii de presiuni exercitate de Dodik împotriva jurnaliștilor și a presei independente din Republica Srpska, una dintre două entităţi ale Bosniei – Herţegovina”, precizează semnatarii apelului: ARTICLE 19 Europe, European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), European Federation of Journalists (EFJ), Free Press Unlimited (FPU),International Press Institute (IPI), OBC Transeuropa (OBCT).

După cum s-a subliniat în urma unei recente misiuni în Bosnia-Herțegovina organizată de MFRR, această ostilitate față de jurnalismul critic din Republica Srpska – în special din partea lui Dodik – reprezintă „o amenințare la adresa libertății presei și contribuie la insecuritate în rândul comunității jurnalistice”.

Izbucnirea împotriva lui Mitrović, un reporter de la postul de televiziune N1, a avut loc într-o conferință de presă când lui Dodik i s-a adresat o întrebare despre legăturile sale cu o serie de persoane arestate recent de poliție în cadrul unei operațiuni de trafic de droguri. Dodik a reacționat agresiv și a acuzat postul de televiziune N1 că a mințit, că urmărește o „narațiune anti-sârbă” și că încearcă în mod activ să „distrugă” Republica Srpska. Apoi a amenințat echipa N1 spunându-le: „Credeți că nu avem un serviciu care să urmărească ce faceți voi?”.

După eveniment, Mitrović a primit un telefon personal de la Dodik, în care acesta a insultat-o, folosind a relatat N1, potrivit article19.org. „Organizațiile noastre condamnă limbajul amenințător și periculos folosit de Dodik atât la conferința de presă, cât și pe cel folosit în timpul convorbirii telefonice, care reprezintă un atac verbal inacceptabil asupra unui jurnalist profesionist. Din păcate, acest tip de comportament a continuat cu impunitate de ani de zile. Când sunt întrebați despre această retorică, oficialii guvernamentali minimizează chestiunea. În realitate, acest limbaj are ca scop izolarea și discreditarea celor care continuă să pună întrebări sensibile și să tragă puterea la răspundere. De asemenea, normalizează atacurile mai ample asupra membrilor presei de către cetățenii din Republica Srpska și dincolo de aceasta. Organizațiile noastre sprijină Asociația Jurnaliştilor din Bosnia-Herțegovina în luarea în considerare a opţiunilor legale, inclusiv posibila depunere a unui raport penal. Sugestia că entitățile guvernamentale monitorizează activitatea N1 și, potențial, a altor mass-media independente din țară trebuie, de asemenea, abordată cu cea mai mare seriozitate și o potențială investigație”, mai arată semnatarii apelului. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *