◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

OSCE instruiește studenți la Jurnalism pentru relatarea despre violența
de gen

Investigarea și relatarea despre violența de gen cu o abordare centrată pe victimă a fost centrul unui recent curs de formare organizat de Misiunea OSCE în Muntenegru pentru studenții de la Departamentul de Studii Media și Jurnalism a Facultății de Științe Politice.

Ca parte a sprijinului constant acordat Universității din Muntenegru, Misiunea a adunat 30 de studenți în jurnalism și le-a prezentat Manualul privind reportajele mass-media cu privire la violența de gen împotriva femeilor, distribuit posturilor tv naționale, ziarelor, portalurilor de știri și radiodifuzorilor locali.

În timpul cursului de formare, Slaven Živković, directorul executiv al DeFacto Consultancy, a prezentat studenților o Analiză a reportajelor media și efectelor acestora asupra violenței bazate pe gen împotriva femeilor și fetelor în relațiile de familie și cu partenerii, care a fost întreprinsă pentru a evalua cum relatează mass-media despre acest tip de violență. Potrivit miragenews.com, Živković a explicat că, „printr-o analiză a 2.661 de rapoarte din presă, cercetarea a constatat că „mass-media au raportat predominant cazuri de violență fizică (76,9%) și sexuală (68,3%), în timp ce violența online sau digitală cuprindea doar 9,8%. În continuare, analiza a arătat că majoritatea cazurilor raportate descriu violența bazată pe gen și violența domestică drept o chestiune privată”.

Expertul mass-media angajat de OSCE Duška Pejović a spus că mass-media au o influență semnificativă asupra modelării atitudinilor, schimbării modelelor sociale și culturale și rolurilor de gen: „Din acest motiv, este important să educăm în mod constant jurnaliştii şi să le creştem gradul de conştientizare cu privire la discriminarea femeilor şi violenţa bazată pe gen. Din păcate, există stereotipuri și prejudecăți bazate pe inferioritatea femeilor și superioritatea bărbaților, care sunt folosite pentru a justifica violența împotriva femeilor și pentru a o face parte din tradiții și culturi. Acest lucru trebuie contestat în mod constant”.

Manualul Misiunii OSCE oferă linii directoare și recomandări pentru a se îmbunătăți modul în care jurnaliștii relatează despre violența bazată pe gen, care ar trebui să se bazeze pe două principii cheie – că violența este responsabilitatea abuzatorului, nu a victimei sau a supraviețuitorului și că relatarea nu trebuie să pună în pericol siguranța și demnitatea victimei cu orice preț.

Misiunea va continua să sprijine studenții la Jurnalism în consolidarea capacităţilor lor de relatare despre violenţa de gen. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *