◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro17.05.2024

Inițiativă UNESCO pentru alfabetizare media și combaterea violenței digitale

UNESCO și INSYDE au colaborat pentru a oferi instrumente și instruire pentru mai mult de 45 de jurnalişti, apărători ai drepturilor omului, oficiali publici și ofiţeri de poliţie din Baja California. Obiectivul este prevenirea și abordarea atacurilor la adresa libertății de exprimare și a accesului la informație, cu un accent deosebit pe violența digitală.

Potrivit unesco.org, inițiativa UNESCO din Mexic, la solicitarea Subsecretariatului pentru Drepturile Omului din Baja California, răspunde la incidența tot mai mare a violenței digitale împotriva jurnaliştilor din cauza utilizării tot mai mari a diferitelor resurse digitale, a unei creșteri globale susținute a atacurilor neletale și a creșterii numărului de jurnaliste ucise în ultimii ani. Inițiativa devine și mai crucială în lumina viitorului an electoral, peste 80 de țări fiind programate să organizeze alegeri în 2024.

„Intrăm într-o perioadă în care distincția dintre realitate și ficțiune va deveni din ce în ce mai dificilă, punând în pericol atât accesul la informații, cât și drepturile omului, inclusiv demnitatea și identitatea indivizilor, și poate avea chiar impact asupra sănătății mintale. Sunt necesare măsuri urgente, la fel ca alfabetizarea media și informațională, împreună cu o restabilire a recunoașterii funcției sociale a jurnalismului și a respectului pentru jurnaliști”, atrage atenția Viridiana García, ofițer de comunicare și informare pentru UNESCO în Mexic.

La cele trei sesiuni ale atelierului „Acoperire sigură pentru jurnaliști” din Tijuana au participat jurnalişti și directori din peste 15 instituţii media din Mexicali, Rosarito, Tecate și Tijuana, care s-au implicat în discuții și au elaborat propuneri pentru crearea unui plan de securitate personală și digitală, a unei politici de reducere a riscurilor pentru acoperirea jurnalistică și a unui protocol de răspuns la violența online.

Subsecretariatul pentru Drepturile Omului a extins invitația membrilor Mecanismului pentru Protecția Apărătorilor Drepturilor Omului și jurnaliştilor din stat de a favoriza o mai bună înțelegere a importanței muncii jurnalistice. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *