◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.02.2024

AI generativă poate genera date false pentru a susține ipoteze științifice

Cercetătorii au folosit tehnologia din spatele chatbot-ului de inteligență artificială (AI) ChatGPT pentru a crea un set de date false ale studiilor clinice care să susțină o afirmație științifică neverificată. Într-o lucrare publicată în JAMA Ophthalmology, autorii arată cum au folosit GPT-4 – cea mai recentă versiune a modelului de limbaj pe care rulează ChatGPT – împreună cu Advanced Data Analysis (ADA), un model care încorporează limbajul de programare Python și poate efectuează analize statistice și creează vizualizări de date. Datele generate de AI au comparat rezultatele a două proceduri chirurgicale și au indicat – în mod greșit – că un tratament este mai bun decât celălalt.„Scopul nostru a fost să evidențiem faptul că, în câteva minute, se poate crea un set de date care nu este susținut de date originale reale și este, de asemenea, opus sau în altă direcție în comparație cu dovezile disponibile”, spune co-autorul cercetării, Giuseppe Giannaccare, chirurg oftalmolog la Universitatea din Cagliari, Italia.

Potrivit nature.com , capacitatea AI de a fabrica date care par convingătoare crește îngrijorarea cercetătorilor și a editorilor de reviste științifice cu privire la integritatea cercetării. „AI generativă poate fi folosită pentru a genera texte care nu ar fi detectabile folosind software-ul de plagiat, iar capacitatea de a crea seturi de date false, dar realiste, este un următor nivel de îngrijorare. Va fi foarte ușor pentru orice cercetător sau grup de cercetători să creeze măsurători false pe pacienți inexistenți, răspunsuri false la chestionare sau să genereze un set mare de date despre experimentele pe animale”, spune Elisabeth Bik, microbiolog și cercetător în San Francisco, California. (redacția UZPR)

Foto: Gerd Altmann/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *