Este cert că și giurgiuvenii au avut cel puțin un reprezentant la Alba Iulia, când s-a înfăptuit Unirea cea Mare, Este vorba de distinsul profesor și ziarist, Nicolae Droc-Barcian, colaborator la publicațiile locale dar și inițiator al unor ziare giurgiuvene. Născut în anul 1846, în Rășinari, după absolvirea Facultății de drept din București, a fost repartizat la Giurgiu, ocupând funcția de profesor și apoi director al Gimnaziului „Ion Maiorescu”.
În amintirile sale, consemnate în paginile ziarului sibian “Telegraful roman “, în ediția sa consacrată împlinirii a șase decenii de la Marea Unire, se menționează:
“Deși împlinisem vârsta de 72 de ani, socoteam că este de datoria mea, ca fiu al Ardealului și combatant în lupta pentru libertate și unitatea națională, să iau parte la adunarea cea mare de la 1 decembrie 1918. Astfel, după cinci decenii de când mă stabilisem în țară, la Giurgiu, aveam să revăd pământul scump al Transilvaniei și locurile natale de la Rășinari…
Urmând mulțimea delegaților, pașii m-au condus pe Câmpul lui Horea, unde, spre marea=mi bucurie, am întâlnit grupul de sibieni, între care se aflau căpitanul Nicolae Ciuceanu și Eremia Dancășiu, consăteni și tovarăși de arme, în războiul pentru independență, de la 1877-1878.
După câteva ceasuri de așteptare, într-o atmosferă de fierbinte manifestare de împlinire a idealului național, în mijlocul nostru au venit delegații Marii Adunări Naționale. Cu o deosebită satisfacție am ascultat cuvântul celor de la tribună și hotărârile adoptate de forul oficial. Contopindu-mă cu cei peste o sută de mii de români ardeleni, cu nesfârșite urale și lacrimi de bucurie, am primit hotărârea privind unirea Transilvaniei cu patria – mamă.
Cu inima fremătând de emoție, acolo pe câmpul lui Horea, mi-am zis:” Iată idealul nostru înfăptuit. De acum suntem liberi și întruniți toți fraţii într-un singur stat “. Consemnarea este făcută de Nicolae Droc-Barcian la Giurgiu, în ianuarie 1919,
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.roGIURGIUVENII AU FOST REPREZENTAȚI LA MAREA UNIRE DE UN JURNALIST
Articole recente
- Mărțișorul, sărbătorit de românii din Kazahstan în fiecare an
- Legendari ai formației Phoenix, Valeriu Sepi și Nicu Covaci, expun La Muzeul Național „Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu
- Certificatul de naștere al renumitului sculptor Constantin Brâncuși, expus în premieră la Târgu-Jiu
- Profesorul Dan Dediu conferențiază la Academia Română. „Ludwig van Beethoven și Marea Fugă op. 133“
- Marii editori germani se opun Actului european privind Libertatea presei
- Povestea neștiută a Cascadei din Slănic-Moldova a fost scoasă la lumină după 115 ani!
- Prof. dr. Gheorghe Marinică a lansat cartea „Vadu Părului. Popas istoric pe drumul cel mare. Pagini de monografie”
- Grevele britanice
- OSCE: Persecuție continuă, pe scară largă, a jurnaliștilor în Belarus
Contact
SEDIUL CENTRALBd. Gral. Gheorghe Magheru nr. 28-30, Sector 1, Bucureşti, Cod poștal: 010336, Oficiu Poştal 22
Telefon fix: 021.317.92.25
Telefon mobil: 0746.137.911 / 0746.137.914
Telefon legitimații: 0743.394.000
Telefon contabilitate: 0746.137.913
Fax: 021.313.06.72
Program de lucru:
LUNI – JOI 10.00 – 17.00
E-mail:
secretariat@uzp.org.ro
contact@uzp.org.ro
comunicare@uzp.org.ro
radiouzpr@uzp.org.ro
revista@uzp.org.ro
comisiadeatestare@uzp.org.ro
joda@uzp.org.ro
editura@uzp.org.ro