◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Fostul mare gimnast Dan Grecu împlinește 70 de ani

Fostul gimnast roman Dan (Dănuț) Grecu, in prezent vicepreședinte al Federației Romane de Gimnastica, s-a născut la 26 septembrie 1950, in București, potrivit site-ului federației de resort, www.romgym.ro.

A absolvit Institutul de Educație Fizica si Sport (IEFS) din București, promoția 1980, devenind profesor de educație fizica. Este unul dintre sportivii cu merite deosebite in afirmarea gimnasticii romanești pe plan intern si peste hotare, dar si antrenor si arbitru internațional de gimnastica.

A debutat in gimnastica la vârsta de 12 ani, la Iași, sub îndrumarea profesorului Octav Ungureanu, notează „Enciclopedia Educației Fizice si Sportului din Romania” – Volumul I (Ed. Aramis, București, 2002). In 1963, este legitimat la clubul „Viitorul” din București, de unde se transfera la Dinamo, tot in Capitala. La cele doua cluburi, precum si la lotul național, s-a pregătit cu antrenorul Mircea Rădulescu. După ce obține, in 1966, primul sau titlu de campion la juniori, va câștiga, de-a lungul carierei sale sportive, peste 15 de titluri de campion național de gimnastica. In cei peste zece ani de activitate competițională internațională, a participat la trei olimpiade, patru campionate mondiale si tot atâtea campionate europene, doua jocuri mondiale universitare si la trei ediții ale cupei mondiale, cucerind pentru gimnastica românească primele titluri de campion mondial si european.

Din palmaresul sau amintim: la CM – in 1970 (Ljubljana, Iugoslavia), locul VII cu echipa; in 1974 (Varna, Bulgaria), medalia de aur si titlul mondial la inele, plus locul VI cu echipa si locul XVI la individual compus; in 1978 (Strasbourg, Franța), medalia de bronz la inele si locul VII cu echipa; in 1979 (Fort Worth, SUA), medalia de argint la inele; la CE – 1971 (Madrid, Spania), locul XXI la individual compus; in 1973 (Grenoble, Franța), medalia de argint la inele si locul X la individual compus; in 1975 (Berna, Elveția), medalia de aur si primul titlu continental la inele, plus locurile VI la individual compus si la bara; in 1977 (Praga, Cehoslovacia), locul V la bara si locul XI la individual compus; la JO – in 1972 (Munchen, RFG), locul VII cu echipa; in 1976 (Montreal, Canada) – medalia de bronz la inele, locul IV la sărituri, locul IX la individual compus si locul VI cu echipa; la Cupa Mondiala – medalia de bronz, in 1975; medalia de argint, in 1978, si locul VI, in 1979, toate la inele.
 
Bogata sa carte de vizita mai cuprinde: doua titluri de campion mondial universitar, șase titluri de campion balcanic si nenumărate medalii obținute la diverse concursuri internaționale. In 1974, a fost declarat cel mai bun sportiv al tarii si al treilea din Balcani.

După accidentul suferit (ruptura musculara) in timpul executării exercițiului la inele, in cadrul Jocurilor Olimpice din 1980 de la Moscova, care i-a întrerupt activitatea competițională, Dănuț Grecu s-a dedicat muncii de antrenor la clubul Dinamo București. In 1984, a fost numit antrenor coordonator al colectivului de tehnicieni care avea sa pregătească, la Centrul Olimpic din Reșița, lotul masculin de gimnastica.

Ca urmare a activității sale si a antrenorilor cu care a colaborat, in perioada 1988-1999, gimnaștii romani (intre care s-au evidențiat Marius Urzica, Marius Gherman, Dan Burincă, Cristinel Brezeanu, Cristian Leic, Nicu Stoica, Nicușor Pascu si Adrian Ianculescu) au cucerit la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale si Campionatele Europene, 18 medalii dintre care doua de aur. In anul 2000, a realizat, cu sportivii pe care i-a pregatit, performante de prestigiu la Campionatul European de la Bremen (Germania), concretizate in cucerirea a trei medalii de aur (Marian Drăgulescu, la sol; Marius Urzica, la cal cu mânere; Ioan Suciu, la sarituri), una de argint, in proba pe echipe, si una de bronz, Marian Dragulescu la individual compus – si la JO de la Sydney – prin titlul de campion olimpic, cucerit de Marius Urzica, la cal cu mânere.

Succesele repurtate i-au fost răsplătite prin acordarea titlurilor de Maestru al sportului (1971), Maestru emerit al sportului (1974) si de Antrenor emerit (1992). In anul 2000, i s-a conferit Ordinul național „Serviciul Credincios” in grad de cavaler, menționează site-ul Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, www.cosr.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *