◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro06.09.2024

Muzeul de Istorie din Bacău la zi aniversară

Muzeul de Istorie din Bacău (actualmente Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”) a împlinit, pe 1 aprilie, 65 de ani de existență.
În acest interval de timp, specialiștii instituției (muzeografi, conservatori, restauratori, gestionari-custozi) au contribuit prin activitatea lor, la permanenta îmbogățire a patrimoniului muzeal cu numeroase obiecte arheologice, istorice, numismatice, documentare, etnografice, cultural-artistice, rezultate din cercetări de suprafaţă, săpături arheologice, descoperiri întâmplătoare, donaţii, achiziţii etc.
,,Începuturile muzeului sunt legate de numele lui Iulian Antonescu, cel care a fost primul director al instituției și totodată creator de rețea muzeală în România. Printre ctitorii muzeografiei băcăuane trebuie să-l amintim și pe domnul prof. Viorel Căpitanu (prieten și colaborator apropiat al lui Iulian Antonescu), care prin întreaga sa activitate, de peste patru decenii, și-a legat destinul (inclusiv ca director) de cel al Muzeului de Istorie din Bacău. Domniei sale (care anul acesta a împlinit veritabila vârstă de 90 de ani și căruia îi urăm din toată inima La Mulți Ani!) i se datorează și ridicarea acestei noi clădiri (inaugurată în anul 1996), de pe strada 9 Mai nr. 7, cu destinația de muzeu, o clădire spațioasă și modernă, construită special pentru a găzdui o instituție muzeală, dotată cu toate cele necesare unei bune funcționări. Din păcate, astăzi rezistă tot mai puține redute care apără dreptul la memorie al comunității, rădăcinile fundamentale ale națiunii române. Printre ele încă se mai află, din fericire, muzeele. Iar datoria vieții noastre (cum atât de sugestiv spunea istoricul Vasile Pârvan, a cărui impresionantă statuie străjuiește încă intrarea în instituția noastră) este aceea de a apăra valorile culturale pe care înaintașii noștri le-au creat și de care trebuie să avem grijă peste ani”, a spus prof. dr. Anton Coșa, muzeograf în cadrul instituției.
,,În cei 65 de ani de existență ai Muzeului de Istorie din Bacău, specialiștii instituției au parcurs un drum lung, nu de puține ori anevoios, dar atât de fructuos în planul colecțiilor muzeale. Din generații diferite, cu viziuni uneori diferite dar lucrând împreună, acești truditori (de ieri și de azi) ai muzeului băcăuan au constituit un patrimoniu muzeal bogat, pe care l-au cercetat, administrat, conservat, restaurat, pe care l-au protejat și permanent dezvoltat, punându-l în valoare în scopul cunoașterii, educării și recreerii, oferind astfel roadele muncii lor comunității. În oglinda acestor importante aniversări, putem spune, cu modestia de rigoare, că edificiul muzeal a devenit (prin toate manifestările organizate aici de personalul de specialitate al instituției, precum Simpozionul Național `Vasile Pârvan`) un etalon cultural apreciat ca atare dincolo de granițele județului Bacău, în țară și străinătate, iar biografia ctitorului ei, domnul Viorel Căpitanu, a dobândit deja, de multă vreme, prestigiul durabil al modelului”, a spus și Mihaela Băbușanu, conservator bunuri culturale în cadrul aceleiași instituții.
,,Pentru noi, anul 2022 este unul aniversar, în directă legătură cu Muzeul de Istorie și directorul de odinioară, domnul Viorel Căpitanu. În urmă cu 25 de ani, alături de alți colegi (atât de tineri atunci) pășeam (în urma unui concurs) pragul muzeului și porneam pe fascinantul drum al activității muzeale. Directorul de atunci dovedea faptul că, pe lângă constituirea patrimoniului muzeal, poate primeni instituția și cu tineri entuziaști care să-i asigure dăinuirea în timp. Firul destinului nostru s-a întrepătruns, timp de un sfert de secol, cu cel al muzeului. Astăzi, la ceas aniversar, suntem încredinţaţi că cei care îşi desfăşoară activitatea într-un muzeu au un destin aparte, lucrând nu doar pentru cei de azi, ci şi în amintirea celor de ieri, având totodată grijă ca prin păstrarea, conservarea, protejarea, restaurarea, expunerea, valorificarea, cercetarea patrimoniului muzeal, să lase o importantă moştenire şi pentru cei de mâine”, au mai adăugat Anton Coșa și Mihaela Băbușanu.
Primul muzeu din Bacău a fost înfiinţat în anul 1957 cu destinația de muzeu regional, director fiind numit Iulian Antonescu, absolvent al Facultăţii de Istorie din Bucureşti, promoţia 1956. Din anul 1959 activează cu trei secţii: istorie, ştiinţele naturii şi artă.
În prezent, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” are în componenţă trei secții: Secția de Arheologie şi Istorie, Secția de Artă şi Secția de Etnografie. Fiecare secție are organizate expoziţii temporare de sine stătătoare. Reputatei instituții băcăuane, La Mulți Ani!

Romulus-Dan Busnea / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *