◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.04.2024

Laureaţii Premiilor UZPR 2017 (III)

Gala Laureaţilor UZPR 2017  a fost realizată în studiourile Televiziunii publice în coproducţie TVR 3 –  UZPR. Competiţia jurnalistică  a avut ca temă ˝Limba română, întregitoare de neam. ˝

RADIO

Monica Stoica (Internațional – Secția Română)

Povestea vorbei

Monica Stoica este jurnalistă la Radio România de aproape 20 de ani. În toţi aceşti ani, a realizat numeroase emisiuni şi rubrici, dar este cunoscută publicului pentru emisiunea D’ale casei de la Radio România Actualităţi pe care a realizat-o între anii 2008-2011 împreună cu Dragoş Stoica. Conform audienţelor radio, emisiunea s-a bucurat de mare succes la publicul ascultător şi a fost recompensată, la trei luni de la prima difuzare, cu Premiul Revistei VIP la categoria Radio, în urma voturilor cititorilor revistei.
În prezent este realizatoarea emisiunii Totul despre România la Radio România Internaţional şi a rubricii dedicate limbii române, Povestea vorbei.
Monica Stoica este absolventă a Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti, este master în Limba Română – Structură şi Strategii de Comunicare, doctorand-bursier al Şcolii Doctorale de Litere a Universităţii din Bucureşti, cu teza Radio România – vector de diplomaţie culturală, şi doctorand-cursant al l’École Doctorale Francophone en Sciences Sociales. De asemenea, este singurul jurnalist român de radio căruia i-a fost acceptat spre publicare în Franţa, în calitate de doctorand-bursier al Şcolii Doctorale de Litere a Universităţii din Bucureşti, un articol cu titlul „Dragomir Hurmuzescu – le grand acteur de la radio roumaine”. Articolul va fi publicat în numărul 135 al Cahiers d’Histoire de la Radiodiffusion, conform cerinţelor Comité d’histoire de la radiodiffusion din Franţa. Laudatio de jurnalistul Marian Nemcescu.

Pompilius-Dumitru Onofrei (Radio România Actualități)

Actori mici de România

Foiletonul radiofonic duminical “actori MICI de românia” a fost inițiat odată cu grila de toamnă 2013 a postului public Radio România Actualități. Scopul acestui proiect – care a adunat până acum peste 170 de tineri actori români – este de a face cunoscute ascultătorilor personalitatea, performanțele și modul de a gândi profesia și viața a celor mai promițătoare nume din multitudinea de absolvenți ai facultăților de teatru din țară (peste 300 în fiecare an!) care încearcă să își facă un drum propriu pe scenele din România. Laudatio de jurnalista Ruxandra Săraru.

 

Marcel-Iulian Tolcea (Radio Timișoara)

Rubrica de limba română

Este profesor de jurnalism și se mândrește că este unul dintre cei care au pus bazele acestei discipline didactice la Universitatea de Vest din Timișoara. În aprilie 1992 a fost primul jurnalist român care a obținut, la Strasbourg, un interviu cu dna Catherine Lalumière, Secretarul General al Consiliului Europei. Interviul a devenit document oficial al CE.
În registru jurnalistic, a participat la primul manual de jurnalism din România — coordonat de prof. dr. Mihai Coman —, cu două capitole dedicate interviului și redactării textului jurnalistic. Secțiunea dedicată interviului a fost dezvoltată într-o carte ce a cunoscut deja două ediții: Interviul de presă scrisă.

Rubrica de la Radio Timișoara, dedicată limbii române, împlinește deja 4 ani de prezență aproape zilnică, iar cartea ce reunește o selecție de cronici poartă un titlu mai mult decât optimist: Limba română pentru începători: de la 14 la 101 ani. Laudatio de jurnalistul Sorin Stanciu.

 Ioan Vulcan (Antena Satelor), zis Agniteanul                             

Itinerar eminescian în Țara Făgărașului

A plecat de acasă, de capul lui, în vara spre toamna anului 1949. A făcut şcoli profesionale de meserii şi medii-tehnice de subingineri la Crişciori-Gura Barza şi la Brad, iar practici în mineritul aurifer al Munţilor Apuseni, străbătând cu pasul mai toată Ţara Moţilor. A devenit redactor al Centrului de Radioficare din Agnita, cu difuzoare (peste 2000 la număr) nu numai în casele oamenilor, dar şi în şurile şi grajdurile vitelor acestora, perioadă în care a câştigat, între anii 1958-1961, concursurile de corespondent-voluntar ale Radioului Bucureşti (actualul Radio România), precum şi ale ziarelor „Scânteia” (pentru rubrica „Fapt Divers”), „Drum Nou” şi „Folkzeitung” din Braşov. S-a bucurat când a devenit corespondent interjudeţean al Radiodifuziunii Române, apoi şi al Televiziunii, cu subredacţii la Târgu Mureş şi Miercurea Ciuc, iar după 1990 şi la Sibiu. Are mai multe iubiri şi preocupări de suflet, între care: România, românii şi româncele; graiul şi credinţa strămoşească; cântul şi portul popular; precum şi necazurile oamenilor şi ale ţării sale. Însă dragostele sale de căpătâi rămân: FAMILIA, ŢARA ŞI NEAMUL EI CEL ROMÂNESC. Lasă moştenire un imens teanc de scrieri publicate sau nepublicate. De asemenea, lasă amintire şi vocile şi gândurile înregistrate, mecanic şi electronic, a mii şi mii de eroi de radioreportaje şi de interviuri, din care cel puţin CINCIZECI merită să rămână în „FONOTECA DE AUR A RADIOULUI ROMÂNESC”. Laudatio de jurnalistul, realizator radio şi tv., Viorel Popescu.

Teodora Marin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *