◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Ce se întâmplă cu tine dacă mănânci un ou pe zi? Este de-a dreptul neaşteptat

Oul este un produs natural de excepţie, neapreciat la reala lui valoare terapeutică. În compoziţia acestui aliment sunt strânse la un loc peste 80% din vitaminele şi substanţele menite să hrănească organismul uman şi să îl menţină sănătos.

Tratamente preventive cu oua

Alzheimer – mai multe studii facute in Statele Unite arata ca aproximativ 90% din populatia statelor cu alimentatie de tip occidental are un deficit de colina in alimentatie. Continuta in abundenta in galbenusul de ou, colina este o substanta cu un rol extrem de important in formarea acetilcolinei, implicata in transmiterea impulsurilor nervoase si care este deficitara la persoanele care sufera de dementa senila, in general, si de Alzheimer in special. Suplimentarea cantitatilor de colina prin consumul galbenusului de ou crud este, ca atare, un bun mijloc profilactic impotriva acestei afectiuni.

Degenerescenta maculara – doua studii facute la Universitatea de Medicina din Massachusetts, Statele Unite, au aratat ca persoanele care consuma un galbenus de ou pe zi au in sange o concentratie de luteina si de zeaxantina mult mai mare decat persoanele cu o dieta fara oua proaspete. Or, cresterea concentratiei acestor doua substante in sange (de fapt, sunt pigmentii care dau culoarea specifica galbenusului) reduce cu peste 50% riscul aparitiei si al evolutiei degenerescentei maculare.

Cataracta – intr-un alt studiu, cercetatorii danezi au demonstrat ca un ou consumat zilnic reduce in medie cu 26% riscul de a dezvolta cataracta odata cu varsta. De acest efect sunt de „vina”, din nou, cei doi pigmenti mentionati, adica luteina si zeaxantina, care sunt antioxidanti puternici, stopand sau incetinind procesele degenerative din organism.

Malnutritia – cercetarile medicale arata ca ouale aduc un aport foarte important de aminoacizi esentiali, de oligoelemente si de vitamine extrem de necesare sanatatii organismului. Astfel, boli specifice malnutritiei, cum ar fi rahitismul, anemia, avitaminoza etc., sunt evitate, consumand 1-2 oua zilnic, in mod constant. De altfel, obiceiul de a consuma multe oua in perioada Pastelui este o masura foarte inteleapta de a compensa unele carente nutritive din timpul celor sapte saptamani de post de dinainte, timp in care se consuma exclusiv hrana vegetala.

Boala coronariana si infarctul miocardic – vreme de mai multe decenii s-a crezut ca un consum regulat de oua este un factor cauzator de boli ale arterelor, si aceasta, din cauza continutului ridicat de colesterol din galbenusul de ou. In ultimii cincisprezece ani, insa, tot mai multe studii au aratat ca lucrurile stau exact. pe dos, consumul de oua proaspete nefiind un factor agravant, ci unul profilactic pentru boala coronariana. De exemplu, cercetari facute la prestigioasa Universitate de Medicina Harvard au aratat ca un consum regulat de oua transforma homocisteina (un aminoacid neurotoxic, periculos pentru vasele de sange si inima) intr-o substanta inofensiva pentru sistemul cardio-vascular. Mai mult, consumul regulat de oua previne oxidarea colesterolului si a trigliceridelor pe artere, fiind un excelent profilactic pentru ateroscleroza. Nu in ultimul rand, studiile au aratat ca un consum regulat de oua proaspete reduce riscul de infarct miocardic.

Trombozele – cercetari facute in anul 2003 in Coreea de Sud au aratat ca un consum zilnic de galbenus de ou are efecte antiagregante plachetare, prevenind formarea trombilor (cheagurilor de sange). Conform respectivelor cercetari, efectul de prevenire al trombozelor este direct proportional ca intensitate cu cantitatea de galbenus consumata zilnic. Curele de 1-2 saptamani, timp in care se consuma unul-doua galbenusuri de ou pe zi, sunt un excelent mijloc de prevenire a trombozelor, mai ales primavara, cand alimentatia cu multe verdeturi favorizeaza coagularea mai rapida a sangelui.

Cancerul mamar – un studiu initiat de Universitatea de Medicina din Oregon, Statele Unite, si desfasurat in Shanghai (sudul Chinei), pe un esantion de peste 1000 de femei, a aratat ca riscul de a dezvolta cancer la san scade simtitor la femeile care consuma frecvent galbenus de ou proaspat. De „vina” pentru acest efect sunt, se pare, substantele cu puternic efect antioxidant din ou, care stopeaza procesele de transformare a celulelor sanatoase in celule maligne.

Tratamente interne

Tulburari de memorie – se face o cura de patru saptamani, timp in care se consuma cate 1-2 galbenusuri de ou pe zi. Aceasta cura se poate repeta dupa o pauza de minimum trei saptamani si, datorita aportului sau de lecitina, colina si alte substante implicate in procesele de transmitere a impulsurilor nervoase la nivelul creierului, are efecte gradate de ameliorare a functiei de memorare. Se pare ca si alte functii cognitive, cum ar fi atentia ori capacitatea de corelare, sunt imbunatatite de consumul de galbenus de ou proaspat.

Sindrom de oboseala cronica, deficit de atentie – se face un tratament de 1-2 luni, timp in care se consuma doua oua pe zi, cate 5 zile pe saptamana. Cel mai bine se asociaza ouale cu alimente cum ar fi urzica, spanacul ori leurda, bogate in clorofila si usor de digerat, cu care fac un tandem excelent pentru recuperarea capacitatilor psihice si fizice.

Colesterol si trigliceride marite – cei mai multi dintre noi stiu ca ouale nu sunt bune, deoarece maresc valorile colesterolului din sange. Realitatea este mult mai nuantata: in organismul nostru exista doua tipuri de colesterol. Colesterolul cu densitate mare (HDL) este numit si „colesterolul bun”, deoarece impiedica aparitia pe vasele de sange a depunerilor de grasimi, pe care le mentine in stare solubila, acest tip de colesterol fiind un factor cheie in prevenirea bolilor de inima. Colesterolul cu densitate scazuta (LDL), in schimb, este „colesterolul rau”, care se depune pe artere si duce la aparitia bolilor cardio-vasculare. Ei bine, ouale, conform ultimelor studii, cresc doar „colesterolul bun”, cel „rau” ramanand la valorile normale. Peste 255 de studii, facute pe un numar total de 8.000 de persoane, vin sa demonstreze efectul pozitiv al consumului de oua proaspete asupra oamenilor cu valori ale colesterolului sau ale trigliceridelor peste cele normale. Inlocuirea consumului de carne, de grasimi hidrogenate (margarina), de prajeli, cu consumul de oua este, probabil, prima si cea mai eficienta masura pentru tinerea sub control a acestei probleme de sanatate.

Fracturi, tulburari de calcifiere – ouale sunt printre foarte putinele alimente care contin vitamina D naturala, esentiala pentru asimilarea calciului si pentru fixarea sa in oase. Mai mult, consumul de aminoacizi si de vitamine din oua accelereaza procesele de regenerare a tesuturilor, inclusiv a tesutului osos. Ca atare, pentru refacerea mai rapida dupa fracturi se recomanda o cura de 30-45 de zile, timp in care se consuma cate 1-2 oua proaspete pe zi.

Reumatism – un studiu facut in Grecia, sub conducerea prof. Dr. P. Detopolou, arata ca anumite combinatii de alimente au efecte antiinflamatoare articulare spectaculoase, comparabile cu acele ale medicamentelor de sinteaza. Colina continuta in oua este una din cele mai bune substante antiinflamatoare, dar aceasta, atunci cand este consumata in asociere cu o alta substanta, betaina, pe care o gasim in spanac si in sfecla rosie. Asadar, daca vreti sa scapati de durerile de articulatii, de membrele intepenite si lipsite de mobilitate, consumati traditionalul spanac cu ochiuri fierte in apa, ori oua cu salata de sfecla rosie. Aceste alimente, consumate de 4-5 ori pe saptamana, vreme de minimum 3 luni, asociate si cu alti factori terapeutici (regim cu multe cruditati, gimnastica medicala) va vor ajuta nesperat de mult in lupta cu afectiunile reumatice.

Obezitate, supraponderalitate – un colectiv de cercetatori de la Universitatea din Louisiana, Statele Unite, a studiat efectul consumului de oua asupra pacientilor supraponderali. Testul a fost facut pe 160 de pacienti, dintre care jumatate au consumat la fiecare mic dejun doua oua, iar ceilalti aceeasi cantitate de calorii, dar din alte surse, cum ar fi carnea, produsele lactate, painea etc. Simultan, la ambele grupuri de pacienti, numarul de calorii din dieta zilnica a fost redus in aceeasi masura. Dupa opt saptamani de regim, rezultatele au fost surprinzatoare: grupul celor care au consumat oua la micul dejun a scazut in medie cu o greutate de aproape doua ori mai mare decat cei din grupul de control (2,4 kg fata de 1,4 kg). Asadar, daca vreti sa slabiti, impuneti-va restrictii alimentare nu prea severe, si nu uitati sa consumati oua la micul dejun, iar efectele vor fi surprinzatoare, la modul cel mai placut.

Sarcina – oul este, se pare, alimentul ideal pentru femeile insarcinate. In primul rand, ouale sunt foarte bogate in colina, esentiala pentru dezvoltarea sistemului nervos al foetusului. Apoi, sunt bogate in fier asimilabil, in vitamine din complexul B, in vitamina D (esentiala pentru dezvoltarea sistemului osos al foetusului), fiind foarte bine tolerate de organism. Se recomanda consumul a doua oua pe zi, de cinci ori pe saptamana, mai ales la micul dejun. Cea mai buna forma de administrare sunt ouale fierte, usor de digerat si asimilat. Acelasi „tratament” este foarte valoros si in timpul alaptarii, stimuland productia de lapte si crescand valoarea nutritiva a acestuia.

Adjuvant in tratamentul infectiilor – doua oua consumate zilnic asigura aproape jumatate din cantitatea de seleniu organic necesara organismului. Or, seleniul este foarte important pentru imunitate, administrarea constantaa acestui oligoelement crescand productia de celule ale sistemului imunitar si activandu-le pe cele existente. Studiile arata ca suplimentarea seleniului in forma organica, din alimentatie, ajuta organismul sa lupte mai eficient cu infectiile, dar si cu anumite afectiuni tumorale, cum ar fi cancerul de prostata sau ovarian.

Imbatranire prematura – consumul de oua proaspete aduce in organism o serie intreaga de substante care relanseaza activitatea glandelor endocrine (gonade si suprarenale in special), incetinesc sau chiar stopeaza procesele degenerative la nivelul sistemului nervos central, impiedica procesele de distructie la nivelul articulatiilor. Foarte multe retete reintineritoare din medicina populara de la noi si din toate tarile Europei si ale Asiei includ oul, mai ales galbenusul, ca ingredient de baza. Un tratament intineritor foarte bun este consumul dimineata a doua galbenusuri de ou amestecate cu ulei de masline si cu putina sare. Pe termen lung, mai ales, aceasta combinatie are efecte impotriva imbatranirii surprinzator de puternice.

Adjuvant in boala canceroasa – mai multe studii statistice au aratat ca persoanele care consuma frecvent galbenus de ou proaspat au o incidenta a bolii canceroase mult mai scazuta. Dar de aici si pana la a recomanda acest aliment in dieta anti-cancer (unde de cele mai multe ori aportul de proteine este contraindicat) este cale lunga. Iata, insa, o reteta de fitoterapie traditionala, in care oul este asociat cu o planta medicinala: Se administreaza dimineata o lingurita cu varf de pulbere de iarba de napraznic (Geranium robertianum), amestecata cu un galbenus de ou crud, iar pe parcursul zilei se ia de inca trei ori cate o lingurita de pulbere de napraznic pe stomacul gol. Tratamentul se asociaza cu regim vegetarian cu foarte multe cruditati, durand minimum un an. Se poate asocia si cu alte plante si remedii, neexistand incompatibilitati in acest sens.

Anemie feripriva – fierul continut de catre oua este, se pare, cel mai usor asimilabil. Alte alimente care contin cantitati insemnate de fier sunt urzica, spanacul, sfecla rosie, care toate sunt consumate in mod traditional alaturi de ou. Mai trebuie mentionat ca leurda, desi contine cantitati mici de fier, ajuta foarte mult la asimilarea acestui oligoelement. Toate aceste alimente vor fi consumate zilnic, primavara, pentru refacerea fierului din organism.

Avitaminoza B – oul contine vitaminele B2, B5, B7, B12, toate intr-o forma foarte usor asimilabila. Consumul a doua oua pe zi, vreme de cinci zile pe saptamana, acopera o cantitate insemnata din necesarul zilnic din aceste vitamine al organismului.

www.health-andthecity.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *