◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.06.2024

Bacteriile rezistente la tratament „ucid mai mulți oameni decât HIV, malaria și tuberculoza
la un loc”

În fiecare an, 750.000 de decese legate de superbacterii rezistente la medicamente și ar putea fi prevenite printr-un acces mai bun la apă curată și canalizare, controlul infecțiilor și vaccinarea copiilor, arată cercetătorii de la Universitatea Princeton, din SUA.

Rezistența la antimicrobiene, sau AMR, este o provocare globală uriașă, determinată de mai mulți factori, inclusiv utilizarea inadecvată și excesivă a antibioticelor și ridicând perspectiva unui viitor în care medicina modernă eșuează.

Experții avertizează că, dacă lumea nu acordă prioritate acțiunilor împotriva acestui fenomen, va exista o creștere constantă a numărului de decese, cel mai mare risc înregistrându-l sugarii, persoanele în vârstă și cei cu boli cronice sau pacienții care necesită proceduri chirurgicale. „AMR ucide mai mulți oameni decât HIV, malaria și tuberculoza la un loc”, punctează profesorul Ramanan Laxminarayan, citat de The Guardian.

Experții au avertizat, de asemenea, despre un scenariu în care infecțiile odată banale se dovedesc fatale, iar procedurile cruciale din medicina modernă, de la cezariană până la tratamente pentru cancer și transplant de organe,devin prea riscante pentru a fi fezabile.

Conform datelor pentru 2019, aproximativ 4,95 milioane de decese au fost asociate cu AMR bacteriană, inclusiv 1,27 milioane de decese cauzate direct de o astfel de rezistență.

Modelele create de Laxminarayan și colegii săi au sugerat că decesele asociate cu AMR pot fi reduse prin trei pași cheie: accesul universal la apă curată, îmbunătățirea canalizării și a igienei, vaccinarea copiilor, care să reducă implicit consumul inadecvat de antibiotice. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *