◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Nicolae Dumitrescu a lansat cartea „Ploiești – Repere culturale”

Miercuri, 25 mai 2022, ora 11, la Biblioteca Județeană ”Nicolae Iorga” din Ploiești, în Sala de lectură ”Nichita Stănescu”, omul de cultură prahovean Nicolae Dumitrescu a lansat cartea „Ploiești – Repere culturale”, publicată la Editura Karta-Graphic din Ploiești.
Activitatea a fost moderată de către Nicolae Stanciu.
Invitați speciali au fost: prof.dr. Violeta Mihai de la Colegiul Național „L Caragiale” Ploiești și prof. Traian T. Lazăr, membru al Uniunii Scriitorilor din România.
Aprecieri la adresa autorului și ale cărții au fost făcute de către ec. Mihaela Radu, directorul Bibliotecii Județene „Nicolae Iorga” din Ploiești, de către prof.dr.Violeta Mihai și prof.Traian T. Lazăr.
Nicolae Dumitrescu a fost profesor, metodist la Biblioteca Județeană, inspector la Comitetul de Artă și Cultură al județului Prahova, metodist la Casa de Creație Județeană, director în cadrul RADEF România Film la Întreprinderea Cinematografică, județul Prahova, consilier Direcția Școli – Cultură a Primăriei Ploiești, director al Direcției Județene de Cultură, Culte – Prahova. A făcut parte din colectivul de autori care a elaborat monografia ”Județul Prahova”. A fost membru al conducerii centrale a „România Film”, al Asociației Criticilor și Filmologilor din Uniunea Cineaștilor din România și al Societății Culturale „Ploiești – Mileniul III”, unde a tipărit mai multe lucrări.
Este autor de cronici literare, prezentări cinematografice, interviuri, evocări, portrete, cronici plastice și teatrale, note de călătorie, publicate în presa locală, precum și la Radio „Prahova” și „Antena1” Ploiești și colaborator la publicațiile ploieștene.
Cartea este alcătuită din 2 volume consistente, însumând 1000 de pagini, cărora prof.dr. Violeta Mihai le-a făcut o pertinentă prezentare: „Primul volum, consacrat organizării instituționale și culturii populare cuprinde elemente ce explică apariția unor realități istorice concrete, prezentate într-o lectură fluentă cu trimiteri minuțioase la context. Ispita istorică propune întoarcere la surse, la izvoare, începând cu Mihai Viteazul, continuând cu Republica de la Ploiești și cu descoperirea petrolului care a contribuit la stimularea vieții culturale a acestui oraș ce a devenit atracție pentru greci, evrei, italieni, bulgari, germani care s-au acceptat reciproc și s-au bucurat de viață împreună.
Poate fi socotit un volum al acomodării, deoarece cultura s-a cristalizat cu dificultate, așa cum se întâmplă totdeauna cu lucrurile etern valabile. Orașul a cunoscut o traiectorie dureroasă asemenea oamenilor săi, arzând alături de rafinăriile sale, suferind rănile bombardamentelor și ale vicisitudinilor vremurilor de dinainte.
Uzinele și descântătoarele, primăria și folcloriștii, casele de cultură și bibliotecile, tribunalul și gazetele, teatrul și tiparul evoluează ori dispar, după cum dictează vremurile, dar apar în paginile volumului I, ce nu lasă nimic la voia întâmplării, prinzând într-o ramă cu patină momente și oameni de prestigiu. Cel de-a doilea volum este consacrat literaturii, plecând de la definiția ei și de la precursori și ajungând în momentul de față. Marii profesori de odinioară, I. Grigorescu, A. Voica, C. Enciu, I. Tătaru, N. Boaru și elevii lor de atunci: Eugen Simion, N. Stănescu, B. Nedelcovici, T. Caragiu, au devenit autori de succes, cu apariţii publice incontestabile, cu realizări rămase în cronici și în biblioteci. Elogiile nu sunt suficiente, deoarece viața din paginile cărții prinde contur doar atunci când dascălii de dascăli ies din filele cărții de istorie și se perindă prin fața noastră, ca rezultat al întregului efort realizat din dragoste și pasiune de profesorul și autorul Nicolae Dumitrescu, dâmbovițean prin naștere, ploieștean prin adopție”.
Au fost evidențiate sursele folosite, valoarea documentară a cărții și importanța ei pentru studiile de cercetare a culturii prahovene, caracterul de sinteză și obiectivitatea prezentării, spiritul critic al autorului.
Drept recunoștință pentru bogata și valoroasa activitate desfășurată în slujba culturii prahovene și naționale, Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga” Ploiești prin intermediul doamnei director Mihaela Radu i-a oferit „Medalia jubiliară” și ”Dicționarul personalităților prahovene” .
Participanți la activitate și-au exprimat puncte de vedere cu privire la cartea lansată și la aspecte ale culturii românești.

 

Elena TRIFAN / UZPR Prahova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *