◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.04.2024

Publicația „Le Monde” a adoptat o cartă internă privind Clima și Mediul

Prestigioasa publicație franceză „Le Monde” a adoptat o Cartă internă privind Clima și Mediul, prin care ziarul se angajează să abordeze problemele de actualitate din punctul de vedere al consecințelor acestora asupra climei și mediului înconjurător, să reducă spațiul dedicat celor mai nocive produse pentru mediu și să-și reducă propriul impact asupra mediului. „Timp de cincisprezece ani, supraexploatarea resurselor și urgența climatică s-au extins considerabil în Le Monde. Dar asta nu poate fi suficient atunci când conștientizarea de către o parte a opiniei publice a pericolelor care amenință planeta și biodiversitatea se luptă să se traducă în măsuri concrete ale comunității internaționale, pe măsura problemelor și amenințărilor. Momentul nu mai este pentru conștientizare, ci pentru angajament, și acest lucru se aplică atât persoanelor, cât și comunităților… și deci pentru mass-media precum Le Monde. Nu se pune problema ca ziarul nostru să se transforme într-un mediu militant – asta ar contraveni concepției noastre despre jurnalism, care constă în a oferi cititorilor noștri elemente de informare pentru a-și forma propria opinie – ci e afirmare a unui număr de principii care ar trebui să ne ghideze în tratarea problemelor actuale din punctul de vedere al consecințelor lor asupra mediului și climei, dar și al comportamentului jurnaliştilor, în cadrul lor profesional. Prin urmare, Le Monde a decis să adopte o cartă privind Clima și Mediul care intră în vigoare imediat”.

Potrivit lemonde.fr, articolele acestei Carte insistă asupra necesității unei tratări transversale a problemelor ecologice, de mediu și climatice. Un alt punct crucial este angajamentul de a dezvolta expertiza editorială și capacitatea acesteia de a descoperi strategii de „spălare ecologică” și de a analiza impactul real asupra climei și asupra mediului al politicilor publice și al strategiilor corporative.

În domeniul practicii profesionale, jurnaliştii Le Monde se angajează să evite, „pe cât posibil”, luarea avionului pentru a merge la un reportaj pe distanţe compatibile cu deplasarea cu trenul şi să favorizeze reţeaua de corespondenţi ai ziarelor din străinătate pentru a evita inutilele călătorii și emisii de gaze cu efect de seră. De asemenea, Le Monde se angajează „să-și continue abordarea de reducere a impactului asupra mediului al tuturor mass-media” și să-și informeze cititorii cu privire la amprenta de carbon a activităților sale. O evaluare a emisiilor de gaze cu efect de seră ale Grupului Le Monde este în curs de desfășurare. Rezultatele sale vor fi publicate până la sfârșitul anului 2023. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *