◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Presa scrisă, într-un con de umbră?

După Revoluţia din decembrie 1989 a existat o explozie de publicaţii jurnalistice în toată ţara, atât la nivel central, cât şi local. Existau şi cititori care erau interesaţi de noile schimbări şi diverse alte informaţii, care nu mai erau supuse cenzurii ca pe vremea de tristă amintire. A fost o perioadă propice dezvoltării fenomenului jurnalistic. Democraţia a avut rolul de a dezlega presa de starea ei de purtătoare de cuvânt a puterii. A trecut vremea când jurnaliştii care nu se aliniau politicii partidului erau marginalizaţi, constrânşi, eliminaţi din sistem şi chiar condamnaţi.

Reorganizarea Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România a dat un imens impuls jurnalismului de calitate, în slujba ţării şi cetăţeanului. Sub auspiciile Uniunii, jurnaliştii s-au simţit mai în siguranţă, că sunt protejaţi şi reprezentaţi la cel mai înalt nivel. În plus, întâlnirile şi schimbul de impresii dintre jurnalişti, în cadrul întâlnirilor organizate de UZPR, la nivel central cât şi prin intermediul filialelor din ţară, au contribuit la un schimb util de impresii şi o mai bună colaborare. Diversele activităţi organizate de Uniune au consolidat relaţiile dintre aceştia. Implicarea conducerii UZPR a condus la o mai mare coeziune a membrilor săi şi la o mai bună implicare în actul jurnalistic. Uniunea se bucură de statutul celei mai mari şi importante organizaţii de breaslă din ţară, de utilitate publică. Uniune de creaţie, UZPR şi-a dovedit eficienţa şi responsabilitatea ce îi revine în societate.

Au urmat ani buni după Revoluţie, când presa era obiectivă şi privită ca atare. În ultimul timp, din cauza partidelor politice şi a politicienilor, o parte din publicaţii au intrat în slujba acestora, compromiţând deontologia jurnalistică. Sponsorizarea presei conduce la compromiterea rigorii actului jurnalistic. Pe de altă parte, este greu să suporţi din fonduri proprii anumite publicaţii. Atât timp cât statul refuză să găsească un mod general, legal, de susţinere a presei, nu vom avea libertatea absolută a cuvântului scris fără a diminua calitatea actului jurnalistic. Asta pentru ca presa să nu intre într-un con de umbră şi să fie ignorată de cititori. Sper să nu se ajungă acolo! Să nu uităm că reţelele sociale din mediul virtual au captat o bună parte din cititori. Nu este încă totul pierdut!   

În bună parte, presa, atât centrală cât şi locală, îşi face datoria de a fi a patra putere în stat, obiectivă şi independentă, cu un rol determinant în viaţa economică, socială şi politică, păstrându-şi interesul pentru cititorii fideli. Totul depinde de noi, de implicarea noastră şi de rostirea adevărului. Este o realitate că multe publicaţii au dispărut de pe piaţă şi nu se mai poate vorbi de concurenţă. Ziarele care se respectă, prin atitudine, onestitate şi varietatea informaţiilor se menţin pe piaţă, bucurându-se de aprecierea cititorilor. Evident, în calitatea noastră de jurnalişti în presa locală şi judeţeană, ne confruntăm cu presiuni din partea autorităţilor locale şi judeţene. Suntem intimidaţi, şantajaţi şi chiar ameninţaţi în cazul în care aducem la cunoştinţa cititorilor anumite aspecte negative din partea acestora. Autorităţile şi-ar dori să scoatem în relief doar aspectele pozitive, care le fac cinste. Dar, deontologia şi echidistanţa faţă de politic trebuie să guverneze actul jurnalistic. O bună parte din publicaţiile vechi, de tradiţie, care nu au reuşit să se adapteze în noile condiţii, au dispărut de pe piaţă. Unele se menţin doar online. Împreună cu soţul meu, reuşim, cu eforturi mari, să ne păstrăm micul nostru trust de presă care cuprinde cinci publicaţii (locale, judeţene şi naţionale).

Avem un ziar local, „Strehaia”, care a fost primul ziar apărut în Strehaia în anul 1882, pe care îl edităm după o perioadă de circa 100 de ani de la ultima sa apariţie. L-am înregistrat la Biblioteca Naţională a României şi păstrăm astfel tradiţia primului ziar strehăian. Am căutat să atragem elevi, studenţi şi intelectuali, pentru a-i forma în domeniul literar şi jurnalistic. Am avut printre colaboratori chiar studenţi de la Jurnalism, care după absolvire profesează în domeniul respectiv. Jurnalismul este o profesie liberală care merită tot efortul, doar că trebuie făcut cu implicare, rigoare şi profesionalism. Şi fără, fără compromisuri!      

Maria Vulpaşu

UZPR Gorj – Mehedinţi

(Revista UZP, nr. 29/2023)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *