◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

CONRAD HAAS

 „Sfatul meu este ca lumea să trăiască în pace, să nu mai fie război. Muschetele să fie lăsate în tecile lor, ghiulelele bombardelor să nu mai  împrăștie moarte și praful de pușcă să nu mai ia foc. Astfel își păstrează Prințul banii și Armurierul viața. Acesta este sfatul pe care vi-l dă Conrad Haas.

CONRAD HAAS (n.1509, Dornbach, lângă Viena – d.1576, Sibiu), este cel care a imaginat la Sibiu tehnica rachetei în trepte, fiind precursor al zborului cu racheta. Acesta a fost șeful arsenalului cetății Sibiu în perioada 1556-1579. Lucrarea sa despre rachete cu mai multe trepte și rachete-bumerang este considerată a fi prima de acest fel în istoria rachetei.

Conrad Haas se trăgea din clanul Haasenhof, localizat în zona Landshut, oraș german. A ales cariera armelor și a servit la început ca guard imperial de artilerie, ajungând apoi rapid ofițer pe lângă curtea imperial austriacă. În anul 1551, pe când avea 42 de ani, va fi trimis la Sibiu împreună cu trupe austrice sub comanda generalului Johann Baptist Castaldo, cu misiunea de a întări apărarea cetății. În 1556 generalul Castaldo se retrage cu armata sa, dar Conrad Haas rămâne la Sibiu, fiind numit în fruntea arsenalului orașului, apreciat fiind și de către împărăteasa Isabella a Austriei cât și de cetățile din Transilvania, care au fost supervizate de către Haas pe subiectul pulberi și arme de foc. Haas s-a ocupat de arsenalul orașului Sibiu până la sfârșitul vieții. Arsenalul din Sibiu, construit după indicațiile lui Haas, este localizat și astăzi în Cazarma Kempel din Piața Armelor, acesta fiind unul dintre cele mai bine dotate și înaintate arsenale ca tehnologie militară din sud-estul Europei din acea perioadă.

În laboratorul său din Sibiu a realizat numeroase experimente referitoare la rachete în trepte -principii și modalități de construcție, conceperea rachetelor cu două sau trei trepte îmbinate reciproc, conceperea rachetelor lănci cu două până la patru trepte, conceperea unor dispozitive de aprindere în trepte, rachete boomerang (cu traseu dus-întors), aripioare de stabilizare în formă de delta pentru stabilizarea traiectoriei, rampe de lansare, baterii de rachete, materiale combustibile solide și lichide, schițarea unei nave spațiale simple (“căsuța zburătoare”). Toate acestea au fost consemnate de Haas într-un manuscris început în 1529 la Viena și încheiat la Sibiu în 1569, scris în germana medievală și însoțit de scheme în culori roșu, albastru, verde, galben, maro și violet, manuscris care se păstrează în prezent în colecțiile Arhivelor Statului din Sibiu, sub cota “Varia II 374”. Consemnează de asemenea o metodă de prospectare magnetică a minereurilor de fier, o metodă rudimentară de distilare a țițeiului și propune modele de cuptoare mobile pentru obținerea cărbunelui din mangan. Manuscrisul lui Conrad Haas este cel mai vechi document cunoscut din istorie despre rachetă.

Pe când era armurier, a întreprins câteva călătorii la Alba Iulia, dorind să întâlnească pe cel care realiza pe atunci pulbere pentru armele de foc, Hans (Johan) Wallach (Ioan Românul sau Ioan Valahul).

Conrad Haas și-a dorit ca invențiile sale să nu fie folosite în scopuri militare, ca studiile sale să aibă aplicații pașnice, așa cum a lăsat scris și în ultimul capitol al lucrării sale: „Sfatul meu este ca lumea să trăiască în pace, să nu mai fie război. Muschetele să fie lăsate în tecile lor, ghiulelele bombardelor să nu mai  împrăștie moarte și praful de pușcă să nu mai ia foc. Astfel își păstrează Prințul banii și Armurierul viața. Acesta este sfatul pe care vi-l dă Conrad Haas.

În prezent există o stradă în Sibiu care îi poartă numele, iar în curtea Academiei Române, la 1 martie 2010, a fost dezvelit un monument dedicat marelui savant austriac Conrad Haas – operă a sculptorului Mihai Rusen, turnată din fier forjat. Sculptorul a lucrat 3 ani pentru a desăvârși  monumentul, inspirându-se din schițele originale ale marelui om de știință, planuri care se află la Sibiu în lucrarea cunoscută publicului larg sub numele Manuscrisul de la Sibiu.

 Tanța Tănăsescu / UZPR
Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *