◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

O anchetă a International Press Institute dezvăluie amploarea sistemului de procese SLAPP, prin care sunt intimidați jurnaliștii

Interviurile cu jurnaliști și organizații ale societății civile din Irlanda, derulate în numele International Press Institute, au dezvăluit modul în care cei bogați și puternici abuzează sistematic de sistemul juridic din țară pentru a influența relatarea despre ei, pentru a păstra informațiile nemăgulitoare în afara domeniului public și pentru a reduce presa la tăcere.

De la mici podcasturi la mari radiodifuzori. Printre jurnaliștii intervievați se numără liber profesioniști, reporteri de știri locale și personal de la publicațiile naționale de top. Ei au dezvăluit modul în care intimidarea afectează întreaga gamă a mass-media irlandeze, de la cele mai mici podcasturi și reviste la cei mai importanți radiodifuzori.

Amenințarea procedurilor pentru defăimare a împiedicat raportarea poveștilor de interes public pe teme variate, publicul fiind astfel împiedicat să afle despre chestiuni de interes care privesc persoanele bogate și unii dintre politicienii pe care îi aleg.

RTÉ, „lovit” de 29 de seturi de proceduri judiciare. În scopul de a rupe tăcerea în jurul procedurilor de abuz de defăimare în Irlanda, jurnaliştii şi actorii societăţii civile au dezvăluit cazuri de defăimare sau ameninţări la care au fost supuşi. Un editor a împărtășit imagini cu o selecție de patru scrisori recente ale avocaților pe care le-au primit, avertizând cu privire la procedurile de defăimare, ca răspuns la acoperirea asupra crizei imobiliare din Irlanda; un mic ziar local a fost forțat să plătească avocaților o sumă cu care ar fi putut angaja un reporter suplimentar pentru un an, după ce a fost acuzat de defăimare de către un politician, potrivit ipi.org; un reporter local de știri a estimat că a primit 20 de amenințări legale în cariera sa de 25 de ani; un jurnalist a descris că a fost dat în judecată de către un dezvoltator imobiliar pentru raportarea defecțiunilor de siguranță ale clădirilor; un partid politic a trimis amenințări cu procese de defăimare către două organizații media diferit; organizație de presă importantă și-a schimbat planurile de a acoperi problema comoției în sport după ce a primit amenințări cu procese, potrivit jurnalistului care a intenționat să relateze pe această temă; o organizație de presă a ales să nu publice o poveste despre politicieni care amenință organizațiile media cu proceduri de defăimare; o organizație importantă de știri a încetat aproape toate relatările despre anumiți oameni politici, din cauza amenințărilor cu procese, au spus doi jurnaliști intervievați de IPI; Tom Lyons, de la publicația The Currency, a spus că a primit amenințări cu procese „de cel puțin 30 de ori”; radiodifuzorul național RTÉ a fost „lovit” de 29 de seturi de proceduri judiciare pe parcursul a șase ani, potrivit datelor publicate de Irish Examiner.  

Măsuri puține, lente, fragmentate… Deși Guvernul a propus o reformă a legii, pentru a proteja „jurnalismul responsabil de interes public”, nu a propus și un plafon pentru daune. Și oricum, reforma legislativă promisă nu a fost încă realizată. Și Comisia Europeană a propus introducerea unei directive, cu scopul de a „proteja țintele SLAPP și de a preveni extinderea în continuare a fenomenului în UE”. Guvernul irlandez și-a exprimat sprijinul pentru propunerea Comisiei, dar există îngrijorări cu privire la faptul că proiectul este redus în mod semnificativ, intrând în „furcile caudine” ale încâlcitelor negocieri dintre statele membre UE…

Între timp, sistemul SLAPP continuă să fie o pată pe obrazul relației decidenților politici cu presa aflată în sprijinul cetățenilor. (R.I.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *