◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Maldive. Cruciadă împotriva relatării jurnalistice libere

Atacurile și amenințările la adresa lucrătorilor media din Maldive sut în creștere – jurnalistul Hussain Juman a fost agresat și reținut de poliție în timp ce acoperea un miting politic la Malé. Federația Internațională a Jurnaliştilor (IFJ) și afiliatul acesteia, Asociația Jurnaliștilor din Maldive (MJA), condamnă atacul și solicită autorităților să protejeze siguranța și securitatea jurnaliștilor care își fac meseria. „IFJ condamnă atacul și detenția jurnalistului Hussain Juman de către poliția din Maldive. Este profund îngrijorător să vedem o tendință crescândă de atacuri și amenințări împotriva lucrătorilor media din Maldive și îndemnăm guvernul și autoritățile locale să ia măsuri imediate pentru a aborda această problemă și pentru a asigura siguranța și securitatea jurnaliștilor care lucrează. Pe măsură ce alegerile prezidențiale din Maldive se apropie, este esențial să se acorde prioritate protecției libertății presei și drepturilor jurnaliștilor pentru a asigura funcționarea democrației”, se arată într-un comunicat al IFJ.

Potrivit ifj.org, Juman, reporter la postul local de știri digitale Avas, a fost arestat în timp ce relata de la o demonstrație a susținătorilor opoziției. Un videoclip postat pe rețelele de socializare îl arată pe Juman, care purta un permis de presă, cum a fost a fost aruncat la pământ de poliție. Avocatul jurnalistului a spus că acesta a suferit răni la umăr, piept și spate, iar telefonul mobil i-a fost avariat.

O declarație a poliției din Maldive arată că jurnalistul a fost arestat după ce ar fi „atacat” un ofițer de poliție care încerca să aresteze un protestatar. Juman a fost ținut într-o celulă, apoi eliberat fără acuzații, dar poliția încă investighează incidentul, pentru a stabili dacă Juman va fi acuzat.

În perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din Maldive, din 9 septembrie, IFJ a documentat un număr tot mai mare de încălcări ale drepturilor media locale. Jurnaliștii Hassan Shaheed și Ahmed Misbaah au fost agresați de poliție în timp ce relatau despre unprotest, iar Hussain Fiyaz Moosa, redactor-șef al ziarului Adhadhu, a primit o amenințare cu moartea la câteva ore după ce ziarul a publicat un articol despre extremiștii religioși și activitatea bandelor care acționează în țară.

IFJ și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la o propunere de modificare a Legii privind alegerile generale, care ar putea restricționa capacitatea jurnaliștilor străini și independenți de a monitoriza procesele electorale. IFJ și MJA s-au întâlnit cu comisarul de poliție din Maldive, Mohamed Hameed,. În cadrul ședinței a fost pusă în discuție problema intimidării de către poliție a lucrătorilor din mass-media și s-a convenit ca polițiștii și jurnaliștii să se întâlnească pentru a discuta o mai bună înțelegere cu privire la îndeplinirea atribuțiilor lor profesionale. Secretarul general al MJA, Naif Ahmed, a declarat: „Sindicatul este profund îngrijorat de faptul că jurnaliştii care acoperă protestele sunt hărţuiţi şi torturaţi în mod constant de către Serviciul de Poliţie din Maldive. Sindicatul solicită guvernului din Maldive să asigure o securitate adecvată pentru jurnaliştii care acoperă protestele şi să investigheze astfel de cazuri de brutalitate a poliţiei împotriva jurnaliştilor într-o manieră adecvată. De asemenea, suntem îngrijorați de creșterea semnificativă a încălcărilor libertății presei în Maldive”. (redacția UZPR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *