◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro

Jurnalist în Myanmar. Relatare liberă „în subteran”

La doi ani după ce armata a preluat controlul asupra Myanmarului, opoziția pe scară largă a alimentat o rezistență acerbă și un conflict în întreaga țară. Jurnaliştii care încearcă să relateze sunt adesea forţaţi să lucreze luând în calcul pe de o parte potențialele represiuni ale regimului, iar pe de altă parte să nu pară coaboratori ai acestuia dacă vorbesc cu autoritățile pentru a încerca să colecteze informații. Situația lucrătorilor media din acest stat este presată, așadar, din două părți. La toate acestea se adaugă dificultăți economice – lipsa de surse de finanțare – sau identifcarea de modalități pentru editori de a menține personalul în siguranță în aceste condiții aproape imposibile pentru munca liberă a jurnaliștilor. Dar aceștia continuă, scrie voanews.com.

Declinul rapid al mass-media a dus la crearea Lu Nge Khit. „Am înființat o organizație media, pentru că nu vrem să renunțăm la libertatea noastră”, a declarat editorul Hsu Htet. Practic, echipa de 16 jurnalişti care relatează de pe tot teritoriul țării, Lu Nge Khit este în multe privinţe o operaţiune subterană. Mulți s-au alăturat mișcării de nesupunere civilă, adaugă Hsu Htet.

 

Acreditare egal relatare oficială

Rețeaua a acumulat un număr substanțial de urmăritori pe Facebook, de peste 315.000, iar Lu Nge Khit se străduiește ca munca sa să fie observată pe scară cât mai largă, prin paginile de socializare și site-ul său: „Unii dintre noi nu iau salariu de la această organizație. Ne-am bazat pe donator. Pentru că suntem mici, ne confruntăm cu mai multe provocări. Nu avem cu adevărat resurse… abia supraviețuim. Nu avem înregistrare media și sunt mulți oameni care nu știu despre noi, iar asta ne limitează capacitatea de a obține știri, de a ajunge la sursele noastre”.

Înregistrarea presei este o problemă dificilă în mediul restrictiv din Myanmar. Pentru a putea relata legal, instituțiile de știri trebuie să se înregistreze la guvernul militar, iar asta implică pentru jurnaliști furnizarea datelor lor personale.

Cum organizația Reporting ASEAN arată că 135 de jurnaliști au fost reținuți până acum, din februarie 2021, mulți profesioniști media se tem să se înregistreze.

Tin Htar Swe este un fost jurnalist pentru BBC Burmese, care lucrează în prezent ca analist independent în Myanmar, cu sediul în Marea Britanie. Jurnalistul, căruia i-a fost acordat Ordinul Imperiului Britanic în 2014, spune că obținerea acreditarii de presă în Myanmar înseamnă că trebuie să difuzezi relatarea oficială.

Pe de altă parte, este un risc uriaș pentru jurnaliști să continue să relateze în subteran fără acreditare. Lucrătorii mass-media care au fost eliberați din închisoare au povestit că autoritățile i-au avertizat că, dacă vor continua să raporteze, vor fi „trași la răspundere pentru toate infracțiunile anterioare”. Un reporter a spus chiar că ar fi fost avertizați că vor fi împușcați, potrivit Reporting ASEAN. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *