◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Apel pentru eliberarea jurnalistului independent Khurshed Fozilov

Mai multe organisme media internaționale (Comitetul Helsinki Norvegian, Parteneriatul internațional pentru drepturile omului, CRD, Fundația Helsinki pentru Drepturile Omului și Front Line Defenders) au făcut un apel public, printr-o declarație comună, la guvernul Tadjikistanului, pentru a-l elibera pe jurnalistul independent și apărătorul drepturilor omului Khurshed Fozilov și pentru „a înceta represaliile împotriva jurnalismului independent din țară”.

Potrivit informațiilor din presă, la 6 martie 2023, Khurshed Fozilov, în vârstă de 37 de ani, a fost reținut de departamentul regional al Comitetului de Stat pentru Securitate Națională din Penjikent. Jurnalistul este ținut într-un centru de detenție din Khujand, potrivit membrilor familiei. O săptămână mai târziu, autoritățile ar fi inițiat un dosar penal împotriva lui Fozilov, în temeiul alin. 307 partea 2, d (schimbare violentă a ordinii constituționale a Republicii Tadjikistan folosind mass-media sau internetul) din Codul penal. Ei nu au furnizat alte informații publice despre presupusa faptă a acestuia. Dacă va fi găsit vinovat, jurnalistul riscă până la opt ani de închisoare. Jurnalistul a lucrat cu instituții media interne și internaționale și a scris despre problemele cu care se confruntă oamenii din Valea Zarafshan, criticând frecvent administrația locală.

Nu este prima dată când autoritățile au persecutat jurnalişti în temeiul articolului 307 din Codul penal. În septembrie 2022, Mamadsulton Mavlonazarov, un jurnalist în vârstă de 72 de ani, a fost condamnat la șapte ani de închisoare. În temeiul aceluiași articol au fost depuse acuzații și împotriva jurnaliștilor Zavqibek Saidamini și Abdusattor Pirmukhammadzoda, care au cerut anterior eliberarea jurnaliștilor Daler Imomali și Avazmad Ghurbatov, potrivit crd.org.

Aceste cazuri fac parte dintr-o represiune împotriva vocilor disidente din Tadjikistan. Țara a fost retrogradată la „închisă” de CIVICUS Monitor, care evaluează și urmărește libertățile fundamentale în 197 de țări și teritorii – „ânchis” este cel mai slab rating pe care îl poate primi un stat și înseamnă că în Tadjikistan domnește o atmosferă de teamă, unde oamenii sunt în mod obișnuit atacați pentru că își exercită drepturile fundamentale la libertatea de asociere, libertatea de întrunire și de exprimare. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *