◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro08.05.2024

Elsa Stavro si legătura strânsă dintre Albania şi România

Născută în Tirana, Albania, pe 25 aprilie 1976, stabilită în Galați din 2015, dr. în istorie Elsa Stavro, autoare a cărții „Identitatea aromânilor din Albania, de la elenizare și dictatură atee, la interculturalism” a fost invitat special la întâlnirea culturală „Sărbătorirea lui V.A. Urechia de către macedo-români (aromâni)”, organizată de Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, în parteneriat cu Asociația Prietenie&Integrare, cotidianul „Viața liberă” și Societatea de Cultură Macedo-Română (SCMR), joi, 22 februarie.

Invitata a vorbit despre legătura strânsă dintre Albania şi România, despre influenţa pe care a avut-o V.A. Urechia (și alte personalități culturale românești), la formarea statului independent albanez, precum și despre felul în care i-a sprijinit V.A. Urechia pe românii din Balcani.

I-au fost alături, cu alocuțiuni care au adus elemente de noutate sau mai puțin cunoscute publicului larg, despre importanța personalității lui VA Urechia, despre rolul acestuia în susținerea albanezilor: Letiția Buruiană, bibliotecar  cercetare, Aida Visa, reprezentant al Arhivelor statului, Simona Simionescu, medic Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei”, din Galati ș.a.

Alături de Costache Negri și Alexandru Ioan Cuza, V.A. Urechia a contribuit la dezvoltarea Galațiului cultural modern, toți trei fiind considerați și patroni spirituali ai politicii gălățene.

Aflăm dintr-un articol semnat de către Anca Spânu în cotidianul Viața liberă, că, pentru Elsa Stavro, literatura și istoria sunt interconectate în mod natural, fiind o parte importantă a formării sale academice. Cu două volume de versuri publicate în Albania (1996 și 2012), este inclusă în Antologia Poeziei Contemporane Albaneze în Suedia. Elsa Stavro este autoarea unor articole științifice apărute în publicații universitare din România, Ucraina și Republica Moldova. Licențiată în psihologie, cu un master în Administrație Publică și Integrare Europeană, ea are o specializare în Relațiile Rusia-UE de la Universitatea din Tartu, Estonia. A obținut, în septembrie 2022, titlul de doctor în istorie la Universitatea „Dunărea de Jos„.

Odata ce o cunoști pe Elsa Stravo, o îndrăgești instantaneu, pentru naturalețea sa, pentru bunătatea, frumusețea și implicarea în viața urbei, pentru dragostea de istorie și de bună vecinătate!

Despre importanța lui V.A. Urechia în cultura românească, în general și în cea gălățeană, în special, despre demersurile întreprise în direcția includerii bibliotecii V. A. Urechia (fostul Palat al Comisiei Europene a Dunării – CED) în patrimoniul European, a vorbit Corina Emanuela Dobre, director al prestigioasei biblioteci.

O intervenție savuroasă și spirituală a avut-o Cecilia Solomon, profesor pensionar de matematică, de la Școala nr. 13 din Galați, precum și inginerul Cristian Chivu.

Întâlnirea din sediul Filialei nr. 1 Costache Negri a Bibliotecii Județeane „V.A. Urechia” din Galați chiar s-a dovedit a fi o întâlnire culturală cu dichis, cum au denumit-o organizatorii, în care, macedo-românii l-au sărbătorit pe V.A. Urechia pentru meritele sale incontestabile.

 

        Mioara BACIU/UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *