◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Reguli mai stricte pentru navele caritabile care aduc migranți în Italia

Parlamentul Italiei a adoptat un decret guvernamental care stabilește un cod de conduită pentru navele caritabile pentru migranți – în ciuda criticilor din partea Națiunilor Unite și a grupurilor umanitare. Conform noii legi, navele trebuie să solicite accesul într-un port și să navigheze către acesta „fără întârziere” după o salvare, mai degrabă decât să rămână pe mare în căutarea altor ambarcațiuni de migranți în primejdie și să dezvăluie informații detaliate despre activitățile lor de salvare.

Căpitanii care încalcă noile reguli riscă amenzi de până la 50.000 de euro, iar încălcările repetate pot duce la confiscarea navelor lor, prevede legea.

La câteva ore după votul parlamentar, organizația de caritate Medici fără frontiere (MSF) a declarat că nava sa „Geo Barents” a fost blocată timp de 20 de zile, iar organizația a fost amendată cu 10.000 de euro. Sancțiunile au fost impuse după ce MSF a fost acuzată că a ascuns unele informații despre o salvare efectuată recent, când Geo Barents a dus 48 de migranți în portul Adriatic Ancona, a declarat un purtător de cuvânt al organizației de caritate. „Evaluăm ce acțiuni legale putem întreprinde pentru a contesta ceea ce s-a întâmplat. Nu este acceptabil să fii pedepsit pentru că ai salvat vieți”, susține MSF, într-un tweet.

Potrivit EURACTIV, grupurile umanitare au spus că interzicerea salvărilor multiple ar provoca tot mai multe decese, în timp ce ONU a cerut Italiei să retragă decretul. „Acesta este pur și simplu o modalitate greșită de a aborda această criză umanitară”, a declarat Volker Türk, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului. Și Biserica Romano-Catolică din Italia a declarat că noile măsuri au încălcat dreptul internațional și ar trebui abandonate.

Un document al Ministerului de Interne citat de Reuters arată că din 105.000 de migranți care au sosit în Italia în 2022, doar aproximativ 10% au fost aduși la țărm de ambarcațiunile ONG-urilor. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *