◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Jurnaliștii din Ecuador, amenințați de grupările criminale și de… șeful statului

Organizația Reporteri fără frontiere (RSF) condamnă diatribele violente ale președintelui ecuadorean Guillermo Lasso împotriva site-ului de știri independent La Posta și solicită guvernului să respecte reportajele de investigație ale jurnaliştilor, care sunt deja amenințați de războiul din ce în ce mai violent al bandelor din Ecuador.

„Organizațiile criminale au pus un preț pe capul meu”, a declarat fondatorul venezuelean al La Posta, Andersson Boscán, pentru RSF. La rândul său, unul dintre reporterii de investigație ai site-ului, Jefferson Sanguña, susține că „cea mai gravă dintre amenințări este cea a președintelui, de la postul național de televiziune – de a duce un război împotriva celor care vor să abuzeze de libertatea de exprimare. Sanguña se referea la un discurs televizat al președintelui Lasso, care s-a referit la reporterii de investigație ai La Posta drept „teroriști mass-media”. Atacurile au fost provocate de publicarea de către La Posta a unui raport de investigație intitulat „Marele Naș”, despre o rețea de corupție, care a determinat Parlamentul să înființeze o comisie de anchetă. Rezultatul a șase luni de investigații efectuate de șapte reporteri La Posta, raportul a relevat un presupus trafic de influență în cadrul companiilor de stat, care îl implică pe cumnatul președintelui și, de asemenea, a susținut că mafia albaneză a finanțat campania electorală a lui Lasso.„Amenințarea președintelui Guillermo Lasso de război împotriva jurnaliștilor care fac reportaje de investigație este o încercare disperată de a-i reduce la tăcere. Dar el nu s-a oprit aici. Încercând să-i mânjească pe jurnalişti cu acuzaţii stângace de complicitate cu traficanţii de droguri, el le pune vieţile în pericol într-o ţară implicată într-un război al bandelor din ce în ce mai violent, unul cu ramificaţii atât la nivel internaţional, cât şi în interiorul statului Ecuadorian și care necesită investigaţii. Aceste atacuri absurde trebuie să înceteze, iar guvernul trebuie să respecte jurnalismul de investigație, care este esențial pentru dreptul la informație în Ecuador”, a declarat Artur Romeu, directorul biroului RSF pentru America Latină.

În zilele următoare publicării primelor lor rapoarte cu informații compromițătoare pentru guvern, jurnaliștii La Posta și-au văzut datele personale și fotografiile celor dragi fiind postate pe site-uri web și pe conturi anonime de rețele sociale, potrivit rsf.org.

Noile amenințări împotriva jurnaliștilor din partea președintelui Lasso au exacerbat violența mediului pentru jurnalismul din Ecuador, care este datorată în mare măsură puterii tot mai mari a organizațiilor criminale legate de traficul de droguri. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *