◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.04.2024

Europa, sufocată de „substanțele chimice pentru totdeauna”

Un proiect major de cartografiere dezvăluie că „substanțele chimice pentru totdeauna” (PFAS) au fost găsite la niveluri ridicate în mii de locuri din Europa.

Poluanții cunoscuți pentru faptul că nu se descompun în mediu se acumulează în organism și pot fi toxici.

Harta realizată de Universitatea Lancaster arată că PFAS, o familie de aproximativ 10.000 de substanțe chimice altfel apreciate pentru proprietățile lor antiaderente și detergente, și-au făcut loc în apă, sol și sedimentele dintr-o gamă largă de produse de larg consum, spume pentru stingerea incendiilor, deșeuri și procese industriale.

Două PFAS au fost legate de o serie de probleme de sănătate: PFOA a fost asociat cu cancerul renal și testicular, bolile tiroidiene, colita ulceroasă, colesterolul ridicat și hipertensiunea indusă de sarcină, iar PFOS cu boli de reproducere, de dezvoltare, hepatice, renale și tiroidiene.

Substanțele au fost găsite în aproximativ 17.000 de locații din Marea Britanie și Europa. Dintre acestea, PFAS au fost detectate la concentrații mari de peste 1.000 de nanograme pe litru de apă în aproximativ 640 de locuri și peste 10.000 ng/l în 300 de locații.

„Există riscul ca animalele să aibă acces la ape în care sunt aceste substanțe și așa PFAS intră în rețeaua trofică umană. Iar accesarea faunei sălbatice ca surse de hrană, cum ar fi pescuitul și păsările sălbatice, sporește riscul”, afirmă profesorul Crispin Halsall.

Harta arată că Belgia găzduiește cele mai înalte niveluri de poluare, unde PFAS a fost găsit în apele subterane la concentrații. Oamenilor care locuiesc pe o rază de 15 km de spațiul infestat li s-a spus să nu mănânce ouă depuse în grădinile lor și să evite legumele de casă. În Țările de Jos, un accident care a implicat PFAS în spuma de stingere a incendiilor a contaminat terenul din jurul aeroportului Schiphol, din Amsterdam, rezultând soluri care conțin niveluri extrem de ridicate de PFOS. S-a descoperit că unele aeroporturi și spații militare din Germania au probleme similare.

În Marea Britanie, cele mai ridicate niveluri de PFAS au fost găsite într-o deversare dintr-o fabrică de produse chimice de pe râul Wyre. S-a descoperit că peștii din râu conțin niveluri ridicate de PFAS, potrivit datelor Centrului pentru Mediu, Pescuit și Acvacultură al Defra. Datele obținute de la companiile de apă și de la Agenția de Mediu de către The Guardian arată că, din 2006, aproximativ 120 de mostre de surse de apă potabilă s-au găsit că conțin concentrații de PFOS sau PFOA peste nivelul la care apa este potabilă. În ansamblu, în ciuda numărului mare de detectări dezvăluite de hartă, se crede că acestea reprezintă doar o mică parte din realitate.

Profesorul Ian Cousins, om de știință de mediu la Universitatea din Stockholm, a spus că locurile cu valori de peste 1.000 ng/kg ar trebui „evaluate urgent”, astfel încât să poată fi remediate. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *