◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Națiunile încrezătoare au trecut pandemia mai ușor

Pandemia de COVID-19 a fost un test pentru întreaga societate. Cercetătorii de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie, au realizat un studiu din care reiese faptul că națiunile mai încrezătoare au avut un succes mai mare în scăderea ratelor de infectare cu COVID-19 și în salvarea de vieți.

Mai precis, autorii studiului explică că există un „efect de prag” în rândul națiunilor când cel puțin 40% dintre cetățeni sunt de acord că pot avea încredere în majoritatea oamenilor și în instituții. Dacă o națiune a atins acest prag, mai puțini oameni au contractat COVID-19 și au murit în 2020.

Încrederea în rândul cetățenilor poate varia foarte mult de la o țară la alta. De exemplu, în timp ce nivelurile de încredere în Regatul Unit persistă în jur de 40%, țările scandinave și China se situează în jurul pragului de 60%. Când echipa de cercetare a evaluat statisticile privind COVID-19 în rândul țărilor pentru 2020, s-a observat că societățile cu mai multă încredere au fost capabile să țină virusul sub control într-un mod mai eficient, realizând o scădere mai rapidă a infecțiilor și a deceselor de la nivelurile de vârf.

Cercetătorii britanici punctează că eforturile de atenuare a efectelor crizei sanitare, precum purtarea măștilor și distanțarea socială, au necesitat încredere pentru a reuși cu adevărat.

„Rezultatele noastre se adaugă la dovezi că încrederea în societate aduce beneficii rezistenței la epidemii. Construirea încrederii în cadrul comunităților ar trebui să fie un proiect pe termen lung pentru toate națiunile, deoarece acest lucru le va ajuta să facă față viitoarelor pandemii și altor provocări, cum ar fi evenimentele extreme cauzate de schimbările climatice”, spune profesorul Tim Lenton, co-autor al studiului, într-un comunicat al universității.

Constatările cercetării sugerează că două țări pot implementa exact aceleași strategii de izolare a COVID-19 și pot înregistra rezultate foarte diferite, în funcție de nivelul de încredere în rândul rezidenților. Echipa a analizat peste 150 de țări în timpul acestui studiu, datorită datelor colectate de setul de date Our World in Data COVID-19, până în decembrie 2020. Fiecare țară inclusă cu un rating de încredere de peste 40% a obținut „o reducere aproape completă a cazurilor noi și a deceselor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *