◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Apel public către Guvernul României

Cât de periculos este virusul „2019-nCoV” şi cât exploatează situaţia cei interesaţi vom vedea. Să nu ne mirăm că după ce va fi puţin „rarefiată” populaţia, în special bătrânii şi copiii, când panica va ajunge la paroxism va apărea „brusc” un antidot, un vaccin care va umple până la revărsare buzunarele corporaţiilor farmaceutice.
Vă spune ceva? „Bătrânii trăiesc prea mult și este un risc pentru economia globală, trebuie făcut ceva”. (Christine Lagarde).
Fondul Monetar Internațional reclamă că există „riscul de a trăi mai mult decât era de așteptat […] trebuie să ne îngrijorăm pentru riscurile longevității, astfel încât costurile să nu ne sufoce pe viitor” (José Viñals, șeful Departamentului Piețe de Capital)
Ca întotdeauna în vreme de restrişte, apar profitorii „îmbogăţiţii de război”, în cazul în speţă, „Asasinii biologici”. Pe de altă parte, isteria – fapt constatat în Italia – a făcut ca magazinele alimentare să rămână cu rafturile goale, provocând dezechilibre grave în sistemul de aprovizionare, haos şi suferinţă. Conf. univ. dr. Ștefan Alexandru Băişanu, deputat în Parlamentul României face un apel public către Guvern pentru luarea măsurilor de urgență pe teritoriul întregii țări pentru a atenua pe cât posibil  urmările unei epidemii a virusului „2019-nCoV” în România. „La doar 1.000 de km de noi, în Italia, coronavirusul face victime, iar România e total nepregătită!” afirmă dl. Ştefan Alexandru Băişanu, timp în care şeful statului şi guvernul este preocupat de „anticipate”. Pe şleau spus, „Ţara arde şi baba se piaptănă !” (Ion Măldărescu,  ART-EMIS)

Apel

În cursul săptămânii trecute am fost la Universitate, în patru şcoli, în cinematografe, în moll-uri, în zone aglomerate şi vă pot spune cu certitudine că nimic din ceea ce au spus oficialii din România nu bate cu realitatea. Nicăieri, în nicio zonă aglomerată în care se adună copiii noştri, tinerii noştri, adulţii noştri, bătrânii noştri nu s-a luat absolut nicio măsură de protecţie împotriva Coronovirusului.

Eu, un oficial al statului român, deputat în Parlamentul României, declar cu certitudine că statul roman nu este pregătit sub nicio formă de luptă cu Coronavirus. Îi sfătuiesc pe cei din Guvernul României – indiferent de ce culoare politică au, indiferent de cine sunt susţinuţi să renunţe la lupta sterilă de-a puterea, de-a joaca de-a puterea,  de a susţine alegeri anticipate sau nu, pentru că nu mai e vorba de oameni politici, de politicianişti şi despre putere. Este vorba despre viaţă !

România e total nepregătită. N-am cumpărat termoscannere, aparatură care să depisteze pe cei cu adevărat bolnavi, n-avem medicamente (nici măcar măşti nu se găsesc în farmacii – n.r.), n-avem absolut nimic! Suntem doar cu planuri şi cu vorbe.

Declar în acest moment că statul român trebuie să se trezească. Întreb unde este Ministrul Sănătăţii? – că nu l-am văzut de-o săptămână -, primul ministru, care… doar vorbe, unde este Ministrul Transporturilor? Unde este Consiliul Naţional de Apărare? Unde este ministrul care se ocupă de prefecturi, de municipii şi de restul lucrurilor? De ce întâmplă toate acestea şi de ce nu sunt pregătiţi de ceea ce urmează?

Nu vreau să induc panică sub nicio formă, dar sunt convins că de azi înainte e deja prea târziu pentru a mai face ceva şi tocmai de aceea fac un apel la cei care au şi trebuie să aibă capacitatea de a acţiona în interesul stabilităţii şi sănătăţii poporului român, să acţioneze. Nu mai e timp de joacă, de glume şi trebuie să ne apucăm efectiv de treabă. Le spun colegilor mei din Parlamentul României să-şi facă datoria, să cheme la bară Guvernul României şi să-l pună la treabă pentru că nu ne mai putem juca[1].

Recomandări  ale Ministerului Sănătăţii, pentru a ne feri de coronavirus

– Spălati-vă mâinile de multe ori;
– Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecţii respiratorii acute
– Nu va atingeți ochii, nasul şi gura cu mâinile;
– Acoperiti-va gura şi nasul dacă stranutaţi sau tuşiţi;
– Nu luaţi medicamente antivirale şi nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul;
– Curaţaţi toate suprafeţele cu dezinfectanţi pe baza de clor sau alcool;
–  Utilizaţi masca de protecţie doar în cazul în care suspectati ca sunteti bolnav sau în cazul în care acordați asistenţă persoanelor bolnave;
– Produsele „Made in China” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;
– Sunaţi la 112 dacă aveti febră, tuşiţi sau v-aţi întors din China sau zonele în carantină din Europa, de cel putin 14 zile;
– Animalele de companie nu transmit coronavirus.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *