Trei dintre marii domnitori ai românilor, Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul și Alexandru Ioan Cuza, au poposit, marți, 24 ianuarie, la Tescani – comuna Berești-Tazlău (jud. Bacău), unde au transmis vibrante mesaje sătenilor care i-au așteptat să marcheze împreună împlinirea a 164 de ani de la mărețul act al Unirii Principatelor. La eveniment au participat și reprezentanți ai Filialei „Marius Mircu”, din Bacău, a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.
Cele trei personaje istorice au fost întruchipate într-un veritabil spectacol istoric intitulat „Unire-n gânduri și simțiri cu Eroii Neamului”, prezentat de Asociația Club Sportiv Ecvestru „Costache Lupu” din Piatra Neamț, administrat chiar de Costache Lupu, fiu al satului Tescani.
Acest spectacol a fost doar unul dintre momentele unei ample manifestări organizată de Parohia Tescani, de Comuna Berești-Tazlău și de Subfiliala Cultul Eroilor „Costache Căprioară” la Monumentul Eroilor din cele trei mari războaie prin care a trecut și România, din 1877 încoace.
Manifestarea a început cu un Te Deum și au fost rostite alocuțiuni în care au fost evocate importanța actului istoric al Unirii Principatelor și personalitatea lui Costache Rosetti-Tescanu care s-a implicat în înfăptuirea Unirii. Au fost amintite și alte evenimente istorice din istoria locului și a poporului român.
Filiala Cultul Eroilor a conferit, cu acest prilej, Diplome de excelență și a dăruit subfilialei sale din Tescani un document original semnat de fostul colonel Vasile Ciubotaru, fiu al satului, referitor la personalitatea lui Costache Rosetti-Tescanu, fondatorul Școlii Generale din această localitate.
După aceste momente, în zona Monumentului Eroilor și-au făcut intrarea actorii care i-au întruchipat pe cei trei mari domnitori ai românilor. Alaiul a fost deschis de un echipaj al unei elegante trăsuri din care s-a sunat din bucium pentru a anunța evenimentul. Cei trei domnitori au venit pe superbi cai și au vorbit mulțimii prezente. Ei au fost întâmpinați, după tradiție, cu pâine și sare.
Manifestarea s-a încheiat cu un scurt program artistic prezentat de elevi ai școlii din sat, din care nu a lipsit celebra piesă de teatru cu Moș Ion Roată și povestea urnirii bolovanului doar prin unirea forțelor țăranilor din vremea înfăptuirii marelui act istoric din 1859.
La final, s-a încins istorica Horă a Unirii, iar la monument au fost depuse coroane și jerbe de flori.
Petru Done
secretar al Filialei „Marius Mircu” Bacău a UZPR