◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Cea mai veche organizațiie pentru drepturile omului din Rusia, „dizolvată” de tribunal

Un tribunal din Moscova a ordonat închiderea celei mai vechi organizații pentru drepturile omului din Rusia, Grupul Helsinki din Moscova, reducând la tăcere o altă instituție respectată.

Judecătorul de la Tribunalul din Moscova a dat curs unei solicitări a Ministerului Justiției de „dizolvare” a grupului de drepturi, arată instanța, într-un comunicat.

Grupul Helsinki din Moscova a declarat că va face recurs.

Decizia este cea mai recentă dintr-o serie de hotărâri legale împotriva organizațiilor care critică Kremlinul, o tendință care s-a intensificat după ce președintele Vladimir Putin a trimis trupe în Ucraina.

Grupul Helsinki de la Moscova a fost creat în 1976 pentru a monitoriza angajamentul autorităților sovietice de a respecta drepturile omului și libertățile fundamentale, după ce URSS a semnat un set de acorduri în ultima zi a Conferinței pentru Securitate și Cooperare în Europa din 1975. Dar membrii grupului au fost închiși, hărțuiți și expulzați din țară, iar Grupul Helsinki din Moscova a trebuit să suspende operațiunile în 1982, sub presiunea autorităților sovietice. Activitatea sa a fost restabilită de foști prizonieri politici și activiști pentru drepturi în timpul mișcării Perestroika – o serie de reforme politice și economice – în 1989.

Potrivit EURACTIV, Oficiul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) a declarat că decizia este „contrară angajamentelor asumate de toate țările OSCE de a respecta libertatea de a forma asociații și de a se alătura”. ODIHR solicită „autorităților ruse să reconsidere și să anuleze decizia”, se arată într-un comunicat.

Roman Kiselyov, șeful programelor juridice al organizației, a declarat că Grupul Helsinki din Moscova își va continua activitatea, dar nu este clar ce formă va lua. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *