◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro

Proiectul Manhattan, cum a fost inventată bomba atomică

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, fizicienii și inginerii americani au început o cursă împotriva Germaniei naziste pentru a dezvolta bomba atomică. Proiectul lor secret, care a durat între 1942 și 1945, a fost cunoscut sub numele de Proiectul Manhattan.

Proiectul a dus la inventarea armelor nucleare, inclusiv a celor două care au fost aruncate în orașele japoneze Hiroshima și Nagasaki, ucigând peste 200.000 de oameni. Aceste atacuri au forțat Japonia să se predea și au pus capăt celui de-Al Doilea Război Mondial, dar au marcat un punct crucial de cotitură în epoca atomică timpurie, ridicând întrebări durabile cu privire la implicațiile războiului nuclear.

Proiectul Manhattan

Proiectul Manhattan s-a născut la Universitatea Columbia din Manhattan, New York. În timp ce cercetările au avut loc la mai multe locuri secrete din SUA, o mare parte dintre acestea, inclusiv primele teste atomice, au avut loc în apropiere de Los Alamos, New Mexico.

În timpul proiectului, armata americană s-a alăturat celor mai bune minți ale comunității științifice. Operațiunile militare au fost conduse de generalul de brigadă Leslie R. Groves, iar  J. Robert Oppenheimer a  acționat în calitate de director științific, supervizând proiectul de la concept la realitate.

În total, Proiectul Manhattan a costat SUA peste două miliarde de dolari în doar patru ani.

 

O cursa împotriva Germanilor

În 1938, oamenii de știință germani au descoperit fisiunea, care apare atunci când nucleul unui atom se rupe în două părți egale. Această reacție eliberează neutronii care descompun mai mulți atomi, provocând o reacție în lanț. Deoarece energia semnificativă este eliberată doar în câteva milisecunde, s-a crezut că fisiunea ar putea provoca o reacție în lanț explozivă cu o forță considerabilă în interiorul unei bombe de uraniu.

Datorită războiului, un număr de oameni de știință au emigrat din Europa și au adus cu ei veste despre această descoperire. În 1939, Leo Szilard și alți oamenii de știință au încercat să avertizeze guvernul american cu privire la acest nou pericol – dar nu au reușit să obțină un răspuns. Szilard l-a contactat și s-a întâlnit cu Albert Einstein , unul dintre cei mai cunoscuți oameni de știință din toate timpurile.

Einstein a fost un pacifist devotat și la început a fost reticent să contacteze guvernul american. El știa că i se va cere să lucreze pentru a crea o armă care ar putea ucide milioane de oameni. Cu toate acestea, Einstein a fost în cele din urmă influențat de preocupările pe care Germania nazistă le-ar fi dezvoltat.

Comitetul consultativ pentru uraniu

La 2 august 1939, Einstein a scris o scrisoare președintelui Franklin D. Roosevelt . Acesta a subliniat atât posibilele utilizări ale unei bombe atomice, cât și modalitățile de a sprijini oamenii de știință americani în cercetare. Ca răspuns, președintele Roosevelt a creat Comitetul consultativ pentru uraniu în octombrie 1939.

Pe baza recomandărilor comisiei, guvernul american a anunțat că va achiziționa grafit și oxid de uraniu pentru cercetare. Oamenii de știință au crezut că grafitul ar putea să încetinească o reacție în lanț, menținând astfel energia bombei sub control.

Deși au fost luate măsuri imediate, progresul a fost lent până când un eveniment fatal a adus realitatea războiului pe țărmurile americane.

Bomba atomică, dezvoltare

La 7 decembrie 1941, armata japoneză a bombardat Pearl Harbor, Hawaii, sediul Flotei Pacificului din Statele Unite. Ca răspuns, SUA a declarat război Japoniei a doua zi și a intrat oficial în cel de-Al Doilea Război Mondial .

Cu țara aflată în război și realizarea faptului că Statele Unite se aflau acum trei ani în spatele Germaniei naziste, președintele Roosevelt era gata să sprijine în mod serios eforturile SUA de a crea bomba atomică.

Experimentele costisitoare au început la Universitatea din Chicago, UC Berkeley și Universitatea Columbia din New York. Reactorii au fost construiți în Hanford, Washington, și Oak Ridge, Tennessee. Oak Ridge, cunoscut sub numele de „The Secret City”, a fost locul unui laborator masiv de îmbogățire a uraniului.

Cercetătorii au lucrat simultan în toate locațiile. Harold Urey și colegii săi din cadrul Universității Columbia au construit un sistem de extracție bazat pe difuzie gazoasă. La Universitatea din California din Berkley, inventatorul Ciclotronului, Ernest Lawrence, și-a folosit cunoștințele și abilitățile pentru a elabora un proces de separare magnetică a  izotopilor uraniu-235 (235) și plutoniului-239 (Pu-239).

La 2 decembrie, la Universitatea din Chicago,  Enrico Fermi a  creat prima reacție în lanț de succes, în care atomii au fost împărțiți într-un mediu controlat. Această realizare a dat naștere speranțelor că bomba atomică era posibilă.

Proiectul Manhattan a avut o altă prioritate care în curând a devenit clar. Era prea periculos și dificil să se dezvolte arme nucleare în aceste universități și orașe împrăștiate. Oamenii de știință aveau nevoie de un laborator izolat de populație.

În 1942, Oppenheimer a sugerat zona îndepărtată din Los Alamos, New Mexico. Generalul Groves a aprobat locul și construcția a început la sfârșitul acelui an. Oppenheimer a devenit directorul laboratorului Los Alamos, care va fi cunoscut sub numele de „Proiectul Y.”

Oamenii de știință au continuat să lucreze cu sârguință, dar a trebuit să producă până în 1945 prima bombă atomică.

Testul Trinității

Când președintele Roosevelt a murit la 12 aprilie 1945, vicepreședintele  Harry S. Truman a  devenit cel de-al 33-lea președinte al Statelor Unite. Până atunci, lui Truman nu i sa spus despre Proiectul Manhattan, dar a fost informat rapid despre secretele dezvoltării bombei atomice.

In acea vara, o bombă de test codificata „The Gadget” a fost dusa in deșertul New Mexico, intr-o locatie cunoscuta sub numele de Jornada del Muerto, spaniola pentru „Journey of the Dead Man”. Testul a fost dat codului „Trinity”, un nume ales de Oppenheimer în legătură cu poemul lui John Donne.

 

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *