◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro01.12.2023

Șase tineri au dat în judecată 32 de țări la CEDO, pentru inacțiune climatică

Șase tineri portughezi cer socoteală în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) unui număr de 32 de state, cărora le impută lipsa de acţiune împotriva încălzirii globale, un dosar care ar putea marca un punct de cotitură în ceea ce priveşte justiţia climatic, potrivit AGERPRES. O dovadă a importanţei pe care Curtea de la Strasbourg (estul Franţei) o acordă acestui caz este faptul că Marea Cameră, cea mai înaltă instanţă a sa, se va întruni pe 27 septembrie.

Cu 32 de state vizate, acest dosar este, prin amploarea sa, o premieră pentru jurisdicţia europeană: „este un caz unic în ceea ce priveşte numărul de state incriminate”, potrivit unei surse din cadrul CEDO.

Decizia, pe care Curtea o va pronunţa peste câteva luni, va fi analizată cu atenţie, în contextul exploziei globale a numărului de procese legate de climă: hotărârile sale sunt obligatorii pentru cele 46 de state membre ale Consiliului Europei şi stabilesc jurisprudenţa.

Avocatul celor şase reclamanţi, Gerry Liston, speră la o hotărâre „care să acţioneze ca un tratat obligatoriu impus de Curte statelor şi care să le îndemne să îşi accelereze eforturile de atenuare a schimbărilor climatic”. „Din punct de vedere juridic, ar fi o schimbare radical” în ceea ce priveşte justiţia climatică, într-un moment în care instanţele joacă un rol din ce în ce mai important în această luptă, consideră avocatul de la Global Legal Action Network (GLAN), ONG-ul britanic care îi susţine pe tinerii reclamanţi.

Cei şase portughezi, cu vârste între 11 şi 24 de ani, au decis să acţioneze după incendiile violente din 2017, care au ars zeci de mii de hectare şi au ucis peste 100 de persoane în ţara lor. Aceşti tineri, care se tem pentru sănătatea lor, spun că au simţit „anxietate în faţa catastrofelor naturale şi a perspectivei de a trăi într-un climat din ce în ce mai cald”, a rezumat CEDO, într-un comunicat.

Curtea, care nu s-a mai pronunţat vreodată asupra obligaţiilor celor 46 de ţări membre ale Consiliului Europei în această privinţă, va examina mai întâi admisibilitatea cererii – cauza putând fi respinsă fără a fi examinată pe fond. Această admisibilitate va fi foarte dezbătută, consideră AFP. În timp ce procedura obişnuită presupune mai întâi epuizarea căilor de atac în faţa instanţelor din ţările în cauză, reclamanţii au ales să se adreseze direct CEDO, invocând „sarcina excesivă şi disproporţionată” pe care o presupune lansarea a 32 de proceduri separate în 32 de state.

O şedinţă „fără precedent prin amploarea şi consecinţele sale”, potrivit lui Gearoid O Cuinn, director al GLAN, pentru care acest caz, o poveste tip „David împotriva lui Goliat”, depăşeşte cadrul european: „Niciodată până acum nu au fost atâtea ţări care să fie nevoite să se apere în faţa unei instanţe de judecată, oriunde în lume”.

Cele 27 de state ale UE, Rusia, Turcia, Elveţia, Norvegia şi Regatul Unit sunt vizate în reclamaţia depusă în septembrie 2020. Iniţial, figura şi Ucraina, dar reclamanţii au renunţat să o mai vizeze, după invazia Rusiei.

În solicitarea lor, tinerii portughezi invocă mai multe texte internaţionale privind clima, inclusiv Acordul de la Paris din 2015, şi indică mai multe încălcări ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, între care articolele 2 (dreptul la viaţă) şi 8 (dreptul la respectarea vieţii private şi familiale). „Cred cu adevărat că acest caz va schimba lumea”, spune Claudia Duarte Agostinho, 24 de ani, cea mai în vârstă dintre reclamanţi.

Două prime dosare privind climatul, care vizau Elveţia şi Franţa, au fost examinate în martie de CEDO, care nu s-a pronunţat încă. Numărul de procese legate de climă s-a dublat între 2017 şi 2022, potrivit Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu.

Foto: Jody Davis/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *