◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Pagina de miercuri

Şapte candidați la Primăria Pitești în ringul dezbaterii academice

* „Argeșul” a făcut încălzirea jucătorilor înainte de marea confruntare

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, în parteneriat cu Universitatea din Pitești și Universitatea Constantin Brâncoveanu” provoacă şapte candidați înscriși în cursa pentru Primăria Pitești la o dezbatere publică, difuzată online. Confruntarea ideilor are loc sâmbătă și în preambulul „duelului am făcut… încălzirea, adresându-le o întrebare comună  aspiranților la funcția de primar. Ce ne-au răspuns jucătorii din ringul dezbaterii electorale citiți în ceea ce urmează.

Ca viitor primar v-ați făcut o idee despre cum ar putea sprijini Primăria mediul universitar din Pitești?

Un factor activ în Educație

Cristian Gentea (PSD): „Îmi doresc ca Primăria să fie un factor activ în Educația din comunitate. Mai multe nu vă pot spune în acest moment. Voi răspunde pe larg la această întrebare cu prilejul dezbaterii.”

Stagii de practică la Primărie

Sorin Apostoliceanu (PNL): „Studenții înscriși la programele de studii Administratie Publică și Limbi Moderne ar putea face stagii de practică la Primăria Pitești. Primăria le-ar putea acorda burse absolvenților de liceu din Pitești care experimentează acasă viața de student, alegând să studieze la una dintre universitățile din Pitești. De anumite facilități s-ar putea bucura și studenții din afara Piteștiului – de exemplu, le-am putea asigura locuri de cazare sau măcar o masă caldă. Studenții din Pitești ar putea circula gratuit cu autobuzele din municipiu. Am mai multe idei, dar le voi dezvălui la dezbatere.

Pe larg – la dezbatere

Ionuț Moșteanu (USR PLUS): „Eu o să explic totul pe larg la dezbaterea de sâmbătă, dar și în perioada campaniei electorale prin discuțiile pe care le voi avea cu profesorii, părinții și studenții.”  

Trotinete și biciclete pentru studenți

Cătălin Gherzan (PER): „Am câteva idei. Un parteneriat realizat între instituțiile de învățământ superior, autoritățile locale și reprezentanții mediului de afaceri, pentru a forma specialiști care să fie adaptați nevoilor economice locale dar și naționale. Identificarea soluțiilor prin care absolvenții universităților din Pitești să aibă siguranța unui loc de muncă de preferință în județ, dar chiar și în afara lui. Un program de internship realizat între Primăria Pitești și universități poate înseamna un start de succes în carieră și o modalitate excelentă pentru a căpăta experiența practică, dar și o șansă de a cunoaște profesioniști din domeniu și de a interacționa cu oameni cu pasiuni comune. Dacă o parte dintre studenți se lansează în căutarea internshipului perfect încă din primele luni de facultate, alții așteaptă să găsească programul ideal sau să dobândească cunoștințele teoretice necesare. Ambele variante se pot dovedi câștigătoare atâta timp cât candidatul dă dovadă de seriozitate, perseverență și determinare. Iată și alte idei: susținerea universităților în construirea unei săli de sport multifuncționale, premierea studenților eminenți și olimpici, acordarea unui număr de 100 de trotinete electrice și biciclete pentru deplasarea studenților prin oraș, cu folosință gratuită.”

Un rol de catalizator

Liviu Stancu (PRO România): „În primul rând nu am o idee, am certitudini! Deși nu are o competență directă în materia învățământului universitar – infrastructura specifică aparținând altor entități decât UAT Pitești – primarul poate manifesta un rol de catalizator în relația Alma Mater cu actorii vieții sociale, economice și culturale din municipiu. Autoritatea publică are posibilitatea de a se implica atât în susținerea activităților educative, cât mai ales în identificarea domeniilor de interes pentru stabilirea unor domenii viitoare de instrucție. Detaliile le voi prezenta în întâlnirea de sâmbătă!”

Centru de excelență

Ionuț Zidaru (ALDE): „Mediul universitar din Piteşti poate fi sprijinit prin formarea unui centru de excelență pentru studenții capabili de performanță.”

Burse pentru studenții eminenți

Gheorghe Dinescu (PNȚCD): „Primăria Pitesti ar putea interveni prin a crea burse pentru studenții eminenți înmatriculați pe locurile de studiu bugetate (fără taxă). Studenții care intră fără plată la universitate pot beneficia de transport gratuit, atâta timp cât se mențin la un nivel ridicat de studii. Putem avea o discuție cu cazarea gratuită a studenților care nu își pot permite un loc în campusul universitar. Important mi se pare acest aspect: trebuie să impulsionăm inovațiile, știința și cultura, dar numai în cazul celor care intră pe meritul lor în mediul universitar! De exemplu – ce susținere financiară îi poate acorda Primăria unui student care vine la universitate cu mașina de 50.000-80.000 € și plătește pentru cursuri, fiind la locurile cu taxă? Întrebarea este retorică. Să nu uităm că și universitățile au fonduri din surse proprii!”

Mirela NEAGOE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *