◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Zece  provocări  globale ale secolului XXI

În prezent, omenirea se confruntă cu noi provocări la nivel mondial. În ceea ce priveşte Kazakhstanul, ca ţară, se evidenţiază cu zece noi provocări cheie. Şi desigur, ele au fost luate în considerare în cazul în care se intenţionează realizarea de noi succese.
Prima provocare priveşte accelerarea timpului istoric care chiar a depăşit aşteptările. Lumea se modifică ameţitor de rapid, iar ritmul schimbărilor, care se petrec în jurul Kazakhstanului este uimitor. În ultimii 60 de ani populaţia globală s-a a triplat, iar în anul 2050 va atinge cifra de 9 miliarde de oameni. În această perioadă, PIB-ul mondial a crescut de 11 ori. Accelerarea procesului istoric mondial deschide un şir de noi posibilităţi pentru state. Timp de 20 de ani, Kazakhstanul a reuşit să modernizeze într-un ritm accelerat toate sferele vieţii, fapt pentru care multor altor ţări le-ar trebui 100 sau chiar 150 de ani pentru a ajunge la performanţa acestei ţări. Cu toate acestea, încă mai sunt grupuri sociale, care nu au fost integrate în procesul de modernizare globală. Din motive evidente. Şi anume, starea de dezechilibru în societate, care afectează moralul şi speranţa oamenilor. Trebuie să fie înlăturat acest dezechilibru, oferind tuturor păturilor sociale posibilitatea de a se integra în procesul de modernizare, de a-şi afla locul său de drept în societate şi de a profita din plin de oportunităţile oferite de noul curs politic. Diferenţa evidentă dintre zona urbană şi rurală, trebuie pe cât posibil, să fie cât mai repede ameliorată.
Cea de-a doua provocare dezechilibrul demografic global. Pe zi ce trece, dezechilibrul demografic global se intensifică. Este vizibilă tendinţa globală de îmbătrânire a omenirii. Peste 40 de ani, numărul persoanelor de peste şaizeci de ani va depăşi numărul celor sub 15 ani. Rată scăzută a natalităţii şi îmbătrânirea omenirii în multe ţări provoacă, în mod inevitabil, probleme pe piaţa forţei de muncă, în special, lipsa forţei de muncă. Dezechilibrul demografic în creştere creează noi valuri de migraţie, sporind tensiunile sociale din întreaga lume. În Kazakhstan, în unele regiuni ale ţării, ne confruntăm cu problema migraţiei. Migranţii ilegali destabilizează piaţa forţei de muncă. Însă, şi Kazakhstanul poate avea aceeaşi soartă în sensul că, în viitorul apropiat, se poate confrunta cu un proces invers – adică cu migraţia forţei de muncă în afara graniţelor ţării Cu o naţiune tânără, cu vârsta medie a populaţiei de circa 35 de ani are nevoie de a păstra potenţialul uman în ţară. Kazakhstan, dispune de locuri de muncă pentru toţi doritorii. Mai mult decât atât, oricine are posibilitatea să-şi creeze un loc de muncă, ceea ce este o mare realizare. Există Societatea de Muncă Generală, în care oamenii nu doar vor beneficia de indemnizaţii, şi îşi vor însuşi noi profesii, iar persoanele cu handicap vor fi pregătite pentru activităţi creative, corporaţiile şi companiile asigurându-le condiţiile necesare de muncă. Tineretul studiază pentru a căpăta noi cunoştinţe, pe care să le folosească eficient în viaţa de zi cu zi.

Cea de-a treia provocare – amenințarea securității alimentare la nivel mondial. Rată sporită de creștere a populației lumii agravează în mod dramatic problema alimentară. Şi astăzi în lume zeci de milioane de oameni suferă de foame, aproximativ un miliard de oameni duc lipsă constantă de alimente. Fără o schimbare revoluționară în producția de produse alimentare, aceste cifre vor crește alarmant. Kazakhstanul este deja unul dintre cei mai mari exportatori de cereale. Dispune de imense teritorii ecologice curate şi este în măsură să producă produse alimentare ecologice. Kazakhstanul are posibilitatea să facă un salt calitativ în producția agricolă.
Cea de-a patra provocare – lipsă acută de apă. Resursele de apă ale lumii se află, de asemenea, sub o mare presiune. De-a lungul ultimilor 60 de ani consumul de apă potabilă pe planetă a crescut de 8 ori. Până la mijlocul secolului curent, multe țări vor trebui să importe apă. Apa este o resursă foarte limitată și luptă pentru posesia surselor de apă devine un factor geopolitic major, fiind una dintre cauzele de tensiune și conflict în lume. Problema de alimentare cu apă este acută şi în Kazakhstan. Lipsește apă potabilă. Un şir de regiuni îi simt acut nevoia. Apare şi aspectul geopolitic al problemei, cu problemă gravă de folosire a resurselor de apă ale râurilor transfrontaliere.
Cea de-a cincea provocare – securitatea energetică globală. Toate țările dezvoltate îşi sporesc investițiile în tehnologiile energetice de alternativă şi cele “verzi”. Până în anul 2050, utilizarea lor va genera până la 50% din totalul energiei consumate. În mod evident, că se apropie treptat de sfârșit era economiei de hidrocarburi. Vine o nouă eră, în care mijloacele de existență ale omului se vor bază nu atât pe petrol și gaze naturale, cât pe surse de energie regenerabilă. Kazahstanul este unul dintre elementele cheie ale securității energetice la nivel mondial. Această ţară, care deţine cele mai mari rezerve de petrol și gaze naturale din lume, nu se va abate de la politica sa de parteneriat strategic și cooperare internațională reciproc avantajoasă în domeniul energiei.

Prof. univ. dr. Florentin Scalețchi

Va urma

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *